Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Z grantu v Brezne investovali do 19 aktivít zameraných na klímu

Na snímke mestská veža na námestí v Brezne 7. októbra 2022. Foto: TASR

Okrem investičných aktivít sa mesto zameralo aj na edukačnú činnosť a osvetu v oblasti environmentálneho povedomia v online priestore, ale i prostredníctvom odborných konferencií.

Brezno 21. apríla (TASR) - Mesto Brezno sa pred tromi rokmi zapojilo do výzvy ministerstva životného prostredia SK-Klíma a získalo grant vo výške 1,4 milióna eur z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Pomocou neho za ten čas zrealizovalo celkovo 19 investičných aktivít vychádzajúcich zo strategického dokumentu o opatreniach mesta zameraných na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy.

"Ide o projekty a kroky smerujúce k zvýšeniu energetickej efektívnosti verejných budov, zníženiu emisií skleníkových plynov investíciami do elektromobility a prostriedkov nemotorovej dopravy, k úsporám energií vďaka využitiu inteligentného verejného osvetlenia, k ochladzovaniu prostredia pomocou rozširovania zelenej a modrej infraštruktúry, zachytávaniu zrážkovej vody na jej opätovné použitie či k vytvoreniu podmienok na dôkladnú separáciu biologicky rozložiteľného odpadu," zhrnul primátor Tomáš Abel na sociálnej sieti.

Okrem investičných aktivít sa mesto zameralo aj na edukačnú činnosť a osvetu v oblasti environmentálneho povedomia v online priestore, ale i prostredníctvom odborných konferencií. Posledná z nich sa konala v uplynulých dňoch a zhodnotili na nej dosiahnuté výsledky.

Samospráve sa podarilo zvýšiť energetickú efektívnosť materských škôl na uliciach Hradby a Boženy Němcovej, kde zároveň umiestnili zberné nádoby na dažďovú vodu. V uliciach pribudlo 560 smart senzorov na monitoring kvality ovzdušia, ako aj 28 energeticky úsporných solárnych svietidiel. Radnica zároveň kúpila ďalší elektromobil a desať bicyklov vrátane stojanov na služobné účely pre zamestnancov mestského úradu a Technických služieb. V oblasti odpadového hospodárstva sa nákupom 50 kontajnerov na biologicky rozložiteľný odpad zlepšila jeho separácia a ekologické zhodnocovanie.

Ako uviedlo mesto na svojom webe, v najbližšom období plánuje zmeniť povrchy asfaltových ihrísk na svetlé plochy, aby nedochádzalo k ich prehrievaniu. Postupne majú byť viditeľné i opatrenia súvisiace s masívnou výsadbou zelene v podobe kvitnúcich lúčnych spoločenstiev, mobilných stromov, rastlinnej sochy cyklistu či funkčnej vertikálnej vegetácie na viacerých miestach v meste.