Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V bratislavskej Dúbravke bude spájať Spomienka na Deža

Archívna snímka z odhalenia pamätníka Dežovi Ursinymu, vpravo syn Jakub Ursiny v rámci koncertu a spomienky venovanej umelcovi Dežovi Ursinymu počas podujatia Spomienka na Deža 29. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR

Dežo Ursiny žil a tvoril na Fedákovej ulici od roku 1976, v roku 1995 tu aj zomrel.

Bratislava 20. septembra (TASR) - V bratislavskej Dúbravke budú opäť spomínať na hudobníka, režiséra a dramaturga Deža Ursinyho, ktorému pred rokom v mieste jeho niekdajšieho bydliska, na Fedákovej ulici, odhalili pamätník.

Podobne ako minulý rok, aj prvé výročie pamätníka nesúceho názov Listovanie oslávia hudobno-literárnym podujatím. V sobotu (21. 9.) popoludní prispejú ku Spomienke na Deža, ako sa podujatie volá, viacerí hudobníci. "Novinkou tohtoročného podujatia a akýmsi nevšedným zážitkom na sídlisku budú sláčiky filharmonikov, ktoré sa ozvú počas večera v parku na Fedákovej,“ prezradila hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová. "Hudobníci združení pod názvom RR projekt odohrajú niekoľko skladieb a v podaní sláčikov by nemala chýbať ani Dežova pieseň,“ dodala.

Akciu bude sprevádzať aj čítačka textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku. Chýbať nebude ani tvorba v priamom prenose. "Počas podujatia by sa malo postupne maľovať aj dielo s názvom Dežo, ktoré vznikne podľa návrhu Jaroslava Beliša," spresnila hovorkyňa mestskej časti.

Podujatie podporili Bratislavský samosprávny kraj (BSK), Bratislava Tourist Board, Bratislava Region Tourism, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), akcia sa stala súčasťou mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávností Bratislava.

Dežo Ursiny žil a tvoril na Fedákovej ulici od roku 1976, v roku 1995 tu aj zomrel. Pamätník Listovanie na jeho počesť je dielom sochárky Miry Podmanickej.