Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dopravné peklo v Bratislave sa bude dať sledovať kamerami online

Skolabuje doprava v BRATISLAVE? Takto sa môžete vopred pripraviť Foto: Tablet.TV

Rozsiahle dopravné obmedzenia v súvislosti s rekonštrukciami v širšom centre hlavného mesta vstúpia do platnosti v piatok po dvadsiatej hodine.

Bratislava 13. februára (TABLET.TV) – V súvislosti s úplnou uzávierkou ulice Mlynské nivy a kruhovej križovatky pod Prístavným mostom mohlo mesto prijať len také opatrenia, aké umožnila jeho dopravná sieť. Na TABLET.TV to konštatovala viceprimátorka Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

Rozsiahle dopravné obmedzenia v súvislosti s rekonštrukciami v širšom centre hlavného mesta vstúpia do platnosti v piatok (15.2.) po dvadsiatej hodine. Primátor Bratislavy Matúš Vallo v tejto súvislosti v Tablet.tv 28. januára hovoril o „dopravnom pekle“, ktoré spôsobí realizácia dvoch kľúčových stavebných projektov, hlavnej autobusovej stanice a obchvatu R4D7. Keďže sa nemalým komplikáciám v doprave nedá vyhnúť, mesto sa podľa neho bude snažiť pomôcť obyvateľom situáciu zvládať.

Vodiči si aktuálnu dopravnú situáciu v niektorých problematických oblastiach budú môcť pozrieť aj online, prostredníctvom kamier na stránke zvladneme.to. Podľa bratislavskej viceprimátorky si tak každý dochádzajúci bude môcť vopred naplánovať svoju cestu, a to nielen podľa informácií z navigácií, ale aj vďaka reálnemu pohľadu na cestu.

Magistrát zriadil aj operačné stredisko. "Súčasťou operačného štábu budú štátna i mestská polícia, zástupcovia firiem, ktoré zabezpečujú uzávierky v meste, ako aj zástupcovia z magistrátu mesta," spomenula Kratochvílová. Podľa nej bude linka 0800 24 20 00 slúžiť predovšetkým na to, aby sa vodiči pýtali na informácie o dopravných obmedzeniach alebo aby hlásili komplikácie v doprave.



Mesto v súvislosti s dopravnými opatreniami avizovalo pridávanie buspruhov na Bajkalskej či Gagarinovej ulici. S ich realizáciou začalo v pondelok (11.2.) vo večerných hodinách. "Gagarinova ulica bude pri uzatvorení rondela pod Prístavným mostom slúžiť ako obchádzková trasa. Doprava tu bude zásadne intenzívnejšia. Jediné riešenie, ktoré tejto komunikácii môže pomôcť, sú vyznačené pruhy pre autobusovú dopravu," vysvetlila Kratochvílová. Tie budú slúžiť aj pre nákladnú dopravu. "Polícia však vyzvala firmy, ktoré prevádzkujú nákladnú dopravu, aby jazdili mimo dopravnej špičky alebo vo večerných hodinách," doplnila.

Podľa Kratochvílovej bude pre vodičov v Bratislave výhodnou alternatívou využitie mestskej hromadnej dopravy. Magistrát avizuje, že presun po meste bude s využitím MHD v porovnaní s individuálnou dopravou rýchlejší. "Jednak vďaka buspruhom, ale aj vďaka preferencii autobusov na frekventovaných križovatkách. Zabezpečia ju inteligentné semafory, ktoré pribudnú vo Vrakuni na križovatke ulíc Uzbecká a Vrakunská," spresnila.



"V súvislosti s prestupom na MHD ponúkame aj možnosť využitia parkovania na záchytných parkoviskách. Rozširujeme kapacitu na parkovisku pri cintoríne Vrakuňa, ktoré spolu s novým parkoviskom na Baltskej ulici budú mať kapacitu 550 áut," uviedla Kratochvílová. Pripomenula tiež, že nové záchytné parkovisko vzniká aj pri hypermarkete Tesco Zlaté Piesky.