Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Škodu 1203 používajú hasiči v Hendrichovciach už len sporadicky

Na snímke historické vozidlo Škoda 1203 Dobrovoľného hasičského zboru v Hendrichovciach v okrese Prešov. Hendrichovce 6. júla 2019. Foto: TASR Maroš Černý

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Hendrichovciach pôsobí od roku 1925.

Hendrichovce 7. júla (TASR) – Funkčné historické vozidlo Škoda 1203 používajú dobrovoľní hasiči v Hendrichovciach v okrese Prešov už len sporadicky. Dostali ho pred viac ako 40 rokmi. Pochváliť sa môžu i prenosnou motorovou striekačkou PS 8, s ktorou dodnes chodia na súťaže.



Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Hendrichovciach pôsobí od roku 1925. Rozvoj nastal po roku 1945 a najmä od roku 1960, kedy členovia DHZ dostali cvičné a vychádzkové uniformy. V roku 1973 bola v rámci takzvanej akcie "Z" postavená nová hasičská zbrojnica, o tri roky neskôr dostali spomínané vozidlo.

Na snímke zľava veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Hendrichovciach Jozef Jurek, čestný člen DHZ v Hendrichovciach Martin Baloga a predseda DHZ v Hendrichovciach František Jurek pri prenosnej motorovej striekačke PS 8 v historickom vozidle Škoda 1203. Hendrichovce 6. júla 2019.
Foto: TASR Maroš Černý


"Slúžilo Verejnému požiarnemu útvaru v Prešove. Používalo sa väčšinou na slávnostné akcie. Potom ho vďaka dobrým vzťahom získali DHZ v Hendrichovciach, ktorý prosperoval. Odvtedy sa používalo na súťaže, rôzne akcie a školenia. V roku 2007 ho dočasne vyradili z evidencie, kvôli tomu, že neboli peniaze na jeho prevádzku a v obci začal stagnovať hasičský zbor. O deväť rokov neskôr sme ho začali opäť používať," uviedol predseda DHZ František Jurek.

"Keď sme ho dostali, slúžilo nám hlavne pri požiaroch a chodili sme s ním aj na okresné a krajské súťaže. Takých áut bolo veľmi málo. Vtedy sme sa tešili rovnako ako v súčasnosti, keď sme dostali nové auto, ktoré máme," doplnil čestný člen DHZ Hendrichovce Martin Baloga. Bol pri tom, keď vozidlo dostali.

Na streche malo malý starý maják, neskôr ho upravili, aby slúžilo ako zásahové vozidlo. "Myslím, že je to jedno z najstarších vozidiel Škoda 1203 na Slovensku. V tejto výbave, je zariadené ako hasičské vozidlo, tiež nie je myslím nikde," doplnil Jurek.

V súčasnosti používajú nové vozidlo, ktoré dostali od rezortu vnútra. Stavajú však garáž, aby v ňom mohli garážovať Škodu 1203. "Chceme si ho nechať skôr na pamiatku, využívať ho už veľmi nebudeme. Aj keď je stále pojazdné a funkčné," povedal Jurek.

Podľa veliteľa DHZ v Hendrichovciach Jozefa Jureka údržba spomínaného vozidla nie je zložitá, ak sa robí priebežne. "Čo sa týka súčiastok, je už problém zohnať ich, ale stále sa to dá. Vieme si aj vyrobiť niečo. Čo sa týka karosérie, hovorili sme o tom, že je potrebné vyčleniť peniaze, aby sa z neho urobil veterán, ktorý bude prezentovať históriu dobrovoľných hasičov v Hendrichovciach," vysvetlil Jurek. Oprava podľa jeho slov nie je komplikovaná aj preto, lebo v ňom nie je žiadna zložitá elektronika.

"Ako dobrovoľní hasiči chodievame len na súťaže, ale tento rok sme mali dva výjazdy k lesným požiarom, kde nás volali na výpomoc," priblížil Jurek. DHZ v Hendrichovciach má v súčasnosti 45 členov.