Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Festival amatérskych divadiel v Košiciach ponúkne osem inscenácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Festival dáva priestor ochotníkom a začínajúcim divadlám, ktoré chcú ukázať svoj talent a nadanie.

Košice 15. februára (TASR) - Počas troch dní nultého ročníka Festivalu amatérskych divadiel, ktorý sa začal v piatok v Košiciach, sa predstavia účinkujúci z miestnych výmenníkov, ale aj z Jakloviec v okrese Gelnica a z Nitry. Súčasťou budú aj odborné či rozborové diskusie s profesionálmi. TASR o tom informovala Gabriela Mišurová, jedna z organizátoriek z K 13 – Košické kultúrne centrá.

Festival dáva priestor ochotníkom a začínajúcim divadlám, ktoré chcú ukázať svoj talent a nadanie. Diváci si budú môcť pozrieť osem divadelných hier, medzi ktorými sú komédie, tragédie či prvý košický steampunkový muzikál.

"Festival ponúkne aj možnosť vzájomnej inšpirácie či objektívnej kritiky. Jeho súčasťou bude odborná diskusia o hre a rozvoji nadobudnutých zručností ochotníkov v divadelnej tvorbe. Na otvorenom dialógu a konzultácii sa zúčastnia aj nezávislí hodnotitelia Ján Homolka, herec bábkového divadla Žilina, a dramaturgička Miriam Kičiňová," uviedla s tým, že diskusie sa uskutočnia 15 minút po predstavení a sú na ne pozvaní aj diváci, ktorí sa chcú dozvedieť viac o hercoch a hrách.

"Keďže ide o nultý ročník, priestor sme dali neprofesionálnym divadlám skúšajúcim vo Výmenníku Brigádnická a Výmenníku Važecká. Zostavu doplní divadelný súbor z Jakloviec, sociálne divadlo Hopi Hope a hosťujúce divadlo z Nitry, kde festival vznikol," dodala Mišurová.

Tri festivalové dni zahŕňajú rôznorodé žánre. Medzi nimi je napríklad aj inscenácia o živote 13-ročného dievčaťa, ktoré sa ukrývalo v dome počas druhej svetovej vojny, hra postavená na humore a satire, ktorá odkrýva, aký má spoločnosť charakter, či divadelná hra na motívy románu My deti zo stanice ZOO od Christiane F.

Festival amatérskych divadiel potrvá do nedele (17.2.) a uskutoční sa v budove Alfa v Kulturparku v Košiciach.