Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Deň Zeme vo Zvolene prinesie výmenu noseného oblečenia i beh

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zvýšiť environmentálnu gramotnosť a upriamiť pozornosť na problémy, ako sú odlesňovanie, strata biodiverzity či klimatická kríza, je cieľom Dňa Zeme.

Zvolen 19. apríla (TASR) - Prednáška o ekológii, výmena noseného oblečenia i beh pre prírodu budú súčasťou aprílového podujatia Deň Zeme vo Zvolene. TASR o tom za organizátorov informovala Denisa Záchenská z občianskeho združenia Očami prírody.

Dodala, že akcia sa začne v piatok 26. apríla predpoludním na Námestí SNP vo Zvolene. Zúčastniť sa podľa nej môžu všetci, ktorým nie je ľahostajné, v akom stave je naša príroda. "Podujatie je príkladom aktívnej spolupráce občianskej iniciatívy s miestnymi orgánmi pre vytvorenie pozitívnej zmeny v našom okolí," objasnila.

Ako spomenula, okrem časovo ohraničených aktivít bude na námestí aj stánkový predaj. Ľudia si budú môcť kúpiť ručne vyrábané a udržateľné prírodné produkty. Predstavia sa aj hasiči, sokoliari a vystavovať budú diela žiakov základných škôl. Záujemcovia si tiež budú môcť pozrieť výstavu dizajnérskych výrobkov z odpadu. Na zvolenskom námestí budú v posledný aprílový piatok v rámci Dňa Zeme aj koncerty i diskusia s karanténnou stanicou. Autobusová doprava vo Zvolene bude v tento deň zadarmo od 8.00 do 21.00 h.

Podľa Záchenskej usporiadali túto akciu aj vlani a v minulosti i na zvolenskej priehrade. "Minuloročný Deň Zeme, ktorý sme organizovali, bol veľmi úspešný a tešil sa veľkej podpore a účasti miestnych ľudí," povedala.

Zvýšiť environmentálnu gramotnosť a upriamiť pozornosť na problémy, ako sú odlesňovanie, strata biodiverzity či klimatická kríza, je cieľom Dňa Zeme. Ľudia na celom svete si ho rôznymi aktivitami pripomínajú 22. apríla už viac ako 50 rokov. V tento deň sa zapájajú do rozličných aktivít zameraných na zvýšenie povedomia o klimatickej kríze. Snažia sa tiež dávať podnety zamerané na zmenu správania v záujme ochrany prírody.