Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Bratislava spustila prvú etapu rekonštrukcie Pamätníka SNP

Na snímke oprava Národnej kultúrnej pamiatky Pamätníka SNP na námestí Slovenského národného povstania v Bratislave 16. septembra 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Súčasťou prác na prvej etape opravy je aj komplexná oprava piatich lavičiek a osadenie štyroch ochranných stĺpikov.

Bratislava 16. septembra (TASR) - V centre Bratislavy na Námestí SNP spustili prvú etapu rekonštrukcie Pamätníka SNP. V rámci nej má byť vymenená dlažba na celom pamätníku, má byť spravená kompletná betonáž obrubníkov i vyriešené všetky poruchy stavby pamätníka. Pre TASR to potvrdil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Súčasťou prác na prvej etape opravy je aj komplexná oprava piatich lavičiek a osadenie štyroch ochranných stĺpikov, ktoré majú zabrániť vjazdu vozidiel na dlažbu pamätníka, aby opakovane nedošlo k jej poškodzovaniu. "Všetky práce budú realizované kvalifikovaným reštaurátorom. V nasledujúcich rokoch by mala byť realizovaná reštaurátorská obnova všetkých troch sôch pomníka, ako aj obnova zvislých obkladov," podotkol Bubla.



Na Pamätníku SNP bola podľa hovorcu už roky vo veľkom rozsahu poškodená dlažba a rovnako tak obklady a stavebné prvky pamätníka. Mestská organizácia Marianum - pohrebníctvo mesta Bratislavy preto od roku 2013 žiadala o dotáciu na komplexnú opravu pamätníka. V tomto roku bola schválená dotácia 150.000 eur, ktorá je vyčlenená z ministerstva vnútra pre mesto Bratislava, so spoluúčasťou 37.500 eur (20 percent z celkovej ceny opravy) z prostriedkov organizácie Marianum.