Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Publicistika

SULÍK: Ekonomická váha EÚ vo svete za 40 rokov klesla na polovicu

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

Toto chceme zmeniť. Hovoríme napríklad, že Green Deal nemôže byť dogma. Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, povedal líder eurokandidátky SaS. (správa, PODCAST, VIDEO)

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. apríla (Teraz.sk) – Ťažiskovou témou programu SaS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) je klesajúca konkurencieschopnosť Európskej únie (EÚ), ktorej ekonomická váha vo svete za posledných 40 rokov klesla na polovicu. V TASR TV to povedal líder eurokandidátky SaS Richard Sulík.

Podiel Európskej únie na svetovom hrubom domácom produkte podľa neho už desaťročia postupne klesá a dá sa očakávať, že tento trend bude pokračovať. „Keď nebudeme konkurencieschopní so zvyškom sveta, nebudeme mať ekonomický rast. A keď nebude ekonomický rast, nebude ani na ochranu životného prostredia, ani na sociálnu politiku,“ vyhlásil Sulík.

„Toto chceme zmeniť. Hovoríme napríklad, že Green Deal nemôže byť dogma. Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel,“ zdôraznil líder eurokandidátky a aktuálne čestný predseda SaS.



V ekonomickom rozmere europolitiky vidí aj najväčší rozdiel oproti Progresívnemu Slovensku. „Nie sme progresívna, nie sme ľavicová, ale pravicová strana. Na rozdiel od PS sme napríklad jednoznačne za podporu elektriny vyrobenej z jadra,“ konštatoval.

Rozdielny je podľa neho aj pohľad na EÚ ako takú. „My jasne hovoríme, že právo veta ostane doma,“ vyhlásil Sulík. Dodal, že rozdiel v porovnaní v PS vidí aj v striktnom odmietaní migračných kvót zo strany SaS.

Ak by podľa neho Robert Fico v roku 2007 nepodporil Lisabonskú zmluvu v jej dnešnom znení, ostalo by nám napríklad aj právo veta v oblasti migrácie.



Sulík úplne odmieta argumentáciu koaličných strán, podľa ktorých opozičné strany v EÚ presadzujú pozastavenie vyplácania eurofondov na Slovensko. „Považujem za neprijateľné škodiť krajine len preto, aby som v politickom boji získal niečo navyše,“ povedal. „Únia by sa nemala montovať do toho, koho si tu ľudia zvolia. Únia sa ale úplne oprávnene má montovať do toho, keď zvolená vláda, jedno aká, začne podnikať kroky v rozpore s finančnými záujmami EÚ,“ dodal Sulík.

Vláda Roberta Fica podľa neho pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry zanedbala komunikáciu s Európskou úniou. „Ak by to dali do riadneho pripomienkovacieho konania a riadne tam vysvetlili, kto bude po novom dbať na finančné záujmy EÚ, mohlo to byť v poriadku,“ tvrdí Sulík.

Hoci SaS pôvodne patrila do Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE), posledné roky figuruje v Aliancii konzervatívcov a reformistov za Európu (ECR). „Bol som v ALDE, keď som sa stal v roku 2014 europoslancom, ale na vlastnej koži som zistil, že to nie sú liberáli, ale socialisti,“ vyhlásil Sulík. Ak bude niekto voliť SaS, mal by mať podľa neho istotu, že zvolení poslanci za túto stranu budú v Európskom parlamente podporovať rozvoj jadrovej energie, budú za zrušenie zákazu spaľovacích motorov, alebo aspoň za rozšírenie výnimky a za vyčíslenie nákladov na Green Deal. V ECR sa podľa neho SaS hlási k reformistom. „ECR má v EP okolo 70 poslancov, čo je desatina parlamentu,“ upozornil Sulík s tým, že ak by do ECR prijali Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, SaS túto alianciu opustí. „Kde skončíme, vám teraz neviem povedať, lebo po každých voľbách zvyknú vznikať nové frakcie,“ uzavrel Sulík.

Kto kandiduje do EP za SaS?
Richard Sulík, Eugen Jurzyca, Vladimíra Marcinková, Jana Bittó Cigániková, Karol Galek, Ján Oravec, Simona Ćerevková, Slavomíra Henčeková, Juraj Krúpa, Miroslav Žiak, Katarína Surmiková Tatranská, Jana Somorovská, Ľudovít Paulis, Ladislav Kuna a Radka Wagingerová.