Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

J.HRABKO KOMENTUJE PREZIDENTSKÉ VOĽBY: Historický okamih

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Komentár Juraja Hrabka.

Po prvý raz v histórii bude na Slovensku jeho hlavným reprezentantom a zástupcom žena. Zuzana Čaputová vyhrala prezidentské voľby a v polovica júna – po vykonaní sľubu – zasadne do prezidentského kresla. A keďže prezident je aj hlavným veliteľom ozbrojených síl, bude tiež slovenskej armáde po prvý raz veliť žena. To je historický okamih.

Výsledky prezidentských volieb, rovnako ako každé iné, namaľovali aktuálnu tvár krajiny. Nie je škaredá. Ukázalo sa totiž, že občianska angažovanosť a aktivity sú nielen žiaduce, ale aj vedú k reálnym výsledkom, čo je značná vzpruha pre posilnenie občianstva v pravom zmysle slova. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že prezidentské voľby – rovnako ako pred piatimi rokmi – boli o spôsoboch vládnutia strany Smer-SD, reprezentovanej M. Šefčovičom a aktívnym občianstvom, reprezentovaným Z. Čaputovou. Občianstvo nad partajníctvom vyhralo, nič iné výsledky prezidentských volieb v tejto chvíli nevravia.

M. Šefčovič – možno iba špekulovať – by bol zrejme dôstojným prezidentom, mal však „akoby“ smolu, že sa rozhodol zastupovať stranu, ktorej politika Slovensku už viac škodí, ako osoží. A ktorá už začala prehrávať voľby, ako to ukazujú výsledky volieb do samosprávnych krajov, ako aj komunálnych volieb. A aj prezidentských spred piatich rokov, kedy sa – po odmietnutí predsedu strany R. Fica – vlastne politický pád Smeru-SD začal. Napokon, náskok Z. Čaputovej po prvom kole bol taký nadštandardný, až bol nedostihnuteľný. Inými slovami, Z. Čaputová vyhrala už v prvom kole, iba nie oficiálne, to potvrdilo až kolo druhé.

Zvolením Z. Čaputovej do funkcie hlavy štátu sa nič neskončilo, ale veľa začalo. Pre krajinu, ale aj pre ňu osobne, keďže jej život sa otočí úplne naopak. Nie vždy príjemne, to by vedel každý z doterajších prezidentov potvrdiť. Až v praxi sa ukáže, či je nielen ochotná, ale aj schopná funkciu riadne zastávať. Politické zápasy, ktoré – či chce alebo nechce – bude musieť viesť so zdatnými a skúsenými politikmi, ju preveria po každej stránke. Niektoré z nich vyhrá, iné prehrá – tak to už v politike chodí – dôležité však bude, či a ako ich ustojí.

Povedané jednou vetou: záleží iba od nej, ako naloží s mocou a ako moc naloží s ňou.