Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Súťaž mladých autorov Literárny Kežmarok rozšírili o štvrtú kategóriu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Súťažiť sa bude v poézii a v próze v štyroch kategóriách, prvé dve sú pre deti základných škôl, tretia je pre stredoškolákov a novou je skupina dospelých autorov nad 20 rokov.

Kežmarok 13. marca (TASR) - Súťaž mladých autorov Literárny Kežmarok, ktorú vyhlásili organizátori v stredu, tento rok rozšírili o štvrtú kategóriu. Pavol Máťuš, odborný pracovník Slovenskej národnej knižnice, ktorá participuje na organizácii súťaže už dlhé roky, na tlačovej konferencii uviedol, že 59. ročník je venovaný 200. výročiu prvého vydania Slávy dcéry Jána Kollára a 200. výročiu Slovenskej študentskej spoločnosti na kežmarskom lýceu.

Súťažiť sa bude v poézii a v próze v štyroch kategóriách, prvé dve sú pre deti základných škôl, tretia je pre stredoškolákov a novou je skupina dospelých autorov nad 20 rokov. "Je to úspešný príbeh, ktorý napíše už svoju 59. kapitolu. Literárny Kežmarok je nielen najstaršou súťažou pre začínajúcich autorov na Slovensku, ale má ambíciu byť atraktívnym podujatím aj do budúcnosti," uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Ambasádorom súťaže je tento rok slovenský textár Vlado Krausz, ktorý podľa svojich slov tvorí už od druhého ročníka na základnej škole, nikdy sa však do žiadnej podobnej súťaže nezúčastnil. "Sám som bol veľakrát sebakritický a neodvážil som sa niektoré texty niekomu ukázať, lebo som si nebol istý. Asi to aj dáva trochu zmysel, aby si človek tým prešiel a prišiel na to, čo je pred hranicami dobrého vkusu," skonštatoval Krausz.

V rámci tohto nadregionálneho podujatia si organizátori pripravili niekoľko sprievodných aktivít. "Je to napríklad literárno-hudobné pásmo s názvom Ján a Frederika, ale tiež výstava, kde odprezentujeme tiež repliku dopravného prostriedku z roku 1817, ktorou sa Kollár dopravoval za svojou milou," doplnil Máťuš.

Jeden z porotcov Zbyňo Džadoň podotkol, že už medzi tínedžermi sa dajú nájsť talenty. "Treba byť odvážny, treba do toho ísť, dôležitý je obsah, ale určite je potrebné dávať pozor na gramatiku," upozornil. Predsedom poroty pre žiakov nižších ročníkov bude Valentín Šefčík, ktorý bude práce hodnotiť spoločne s Júliusom Belanom a Jozefom Brunclíkom. Texty stredoškolákov a dospelých autorov zhodnotí Džadoň, Monika Kompaníková ako predsedníčka poroty a Tamara Šimončíková Heribanová. Uzávierka prihlasovania je 30. júna. Slávnostné vyhodnotenie súťaže spojené s kultúrnym a spoločenským programom sa uskutoční 3. a 4. októbra.