Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

Na štyroch materských školách v Snine dokončili dažďové záhrady

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Dažďové záhrady prispievajú k zadržiavaniu zrážkovej vody v území a filtrovaniu nečistôt, čím sa znižuje riziko povodní.

Snina 24. apríla (TASR) - V areáli štyroch materských škôl (MŠ) v Snine dokončili dažďové záhrady. Ich hlavným významom je zlepšovanie mikroklímy a zadržiavanie vody v prostredí. Ako TASR informovala Michaela Šalachová z kancelárie primátora, ich výstavba bola súčasťou projektu Snina - mesto pripravené na klimatickú zmenu.

Dažďové záhrady v MŠ Kukučínova, MŠ Československej armády, MŠ Palárikova a MŠ Budovateľská realizovalo záhradné centrum Narnian, s. r. o., z Vranova nad Topľou. Šalachová uviedla, že riaditeľky škôl navrhli, aby boli v budúcnosti realizované podobné projekty. "Lokality v dažďových záhradách vytvárajú nádherné kvetinové záhony, ktoré nevyžadujú zvláštnu starostlivosť ani prihnojovanie," doplnila. Zároveň upozornila, že dažďové záhrady prispievajú k zadržiavaniu zrážkovej vody v území a filtrovaniu nečistôt, čím sa znižuje riziko povodní. Zároveň zvyšujú biodiverzitu a prispievajú k ekologickej stabilite.

V rámci programu SK-Klíma financovaného z Nórskych grantov mesto Snina získalo na realizáciu tohto projektu nenávratný finančný príspevok v celkovej sume 1.389.200 eur z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 - 2021 a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

V projekte realizujú spolu 20 aktivít, ktoré majú zvýšiť odolnosť mesta voči zmenám klímy, ako napríklad inštalácia extenzívnych vegetačných striech, výmena pôvodných svietidiel na mestskom úrade za energeticky úsporné LED svietidlá, výsadba stromov či rekonštrukcia verejného osvetlenia.