Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Snežienky kvitnú už aj vo vyšších polohách Tatier

Na snímke kvitnúce snežienky. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) zaregistrovali snežienky, konkrétne vo výške 1200 metrov nad morom.

Vysoké Tatry 11. marca (TASR) - Jar sa postupne presúva už aj do vyšších nadmorských výšok, teplé počasie prebudilo prírodu aj nad obcou Ždiar. Tam pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) zaregistrovali snežienky, konkrétne vo výške 1200 metrov nad morom. Ochranári upozorňujú, že rastlinka je zákonom chránená.

"V najstaršom slovenskom národnom parku nie je snežienka jarná taká bežná ako v južnejších častiach Slovenska, kde rastie najmä v lužných a vlhkejších lesoch," uvádza Správa TANAP-u. V tatranských podmienkach evidujú ochranári tento druh nielen v lesoch, ale aj na skalách. Tam mnohopočetné populácie bielych kvetov zdobia skalné rímsy v ťažšie dostupnom teréne.

"Po období, keď snežienka jarná nepatrila k chráneným rastlinám, sa medzi ne opäť zaradila v roku 2021. Spoločenskú hodnotu jedného jedinca stanovuje legislatíva na 200 eur," uzatvára Správa TANAP-u.