Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Pri zámku v Humennom sa odohrajú šermiarske súboje

Zámok v Humennom. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podujatie v Humennom je prvé zo série šermovačiek, ktoré michalovský spolok počas leta pripravil pre širokú verejnosť.

Humenné 13. júla (TASR) - Nefalšované kúsky z umenia európskeho šermu z minulých storočí môžu v sobotu podvečer obdivovať diváci v parku pri zámku v Humennom. V programe od 19.00 h sú ukážky šermu s dlhým mečom, jednoručným mečom či rapírom a dýkou. Podujatie pripravilo občianske združenie (OZ) Michalovský spolok šermiarsky.

"Divácky najatraktívnejšími budú samotné sparringy, čo je boj medzi dvoma šermiarmi, ale s tým, že nič nie je nacvičené. To znamená, že sa ide vyslovene naostro, samozrejme, šermiari majú na sebe príslušné ochranné prvky," priblížil pre TASR predseda občianskeho združenia Patrik Cimprich. Okrem členov michalovského spolku sa predvedú aj zástupcovia Košického šermiarskeho cechu a Banskobystrického šermiarskeho spolku.

Podujatie v Humennom je prvé zo série "šermovačiek", ktoré michalovský spolok počas leta pripravil pre širokú verejnosť. Ďalšie takéto vystúpenia budú podľa plánu 3. augusta v Strážskom, 17. augusta v Michalovciach a 31. augusta na Vinianskom jazere.

"Robíme takéto 'turné' po Zemplíne, pretože chceme ten šerm viac prezentovať a priblížiť ho verejnosti. Vystúpenia budú vždy niekde vonku na verejnom priestranstve," doplnil Cimprich.