Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Ľadový dóm na Hrebienku láka denne stovky turistov

Na snímke ochranná kupola a v nej dokončený Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tatranský ľadový dóm otvorili netradičným sobášom v druhej polovici decembra, následne bol miestom rôznych koncertov.

Starý Smokovec 31. decembra (TASR) – Počasie na celom Slovensku sa zďaleka nepodobá na tradičný snehový a mrazivý koniec roka, ale aspoň jedno miesto, okrem lyžiarskych svahov, zimu pripomína. Je ním ľadová bazilika Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. "Navštevuje ju denne v priemere 1500 ľudí a aspoň vďaka nej zažívajú turisti ozajstnú zimu. Ľadový dóm je návštevníkom zdarma prístupný denne a pravidelne sa v ňom odohrávajú aj koncerty. V posledných dňoch to bol jazz, najlepšie svetové hity, ale aj dychovka," zhodnotila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

V prvý deň nového roku v dóme odspieva koncert 25 účinkujúcich zboru Adoremus. Dóm je otvorený denne od 8.30 do 16.30 h, avšak pre veľký záujem je to v týchto dňoch až do Troch kráľov denne do 19.30 h. "Ľadová bazilika postavená z 28 ton ľadu sa síce veľmi pomaly topí, no teplo zatiaľ neukrojilo nič z veľkoleposti a nádhery Tatranského ľadového dómu," dodala Maťašovská s tým, že Tatranci veria, že ho bude možné obdivovať a využívať až do marca. Pomôcť by tomu malo aj špeciálne chladenie dómu.

Počasie turizmu v Tatrách koncom roku až tak nepraje, no Tatry sú plné pobytových aj jednodenných návštevníkov. Hotely potvrdzujú, že najväčší podiel tvoria domáci slovenskí hostia. "Aj z dôvodu vysokej obsadenosti bolo pre nás kľúčové pripraviť atraktívny program. Vďaka súboru podujatí Tatranské Vianoce si našli v Tatrách program všetky vekové kategórie. Hitom tohto obdobia sa stal práve Tatranský ľadový dóm, ktorý doslova uchvacuje návštevníkov. Denne ho navštívi v priemere niekoľko stoviek turistov a náš rekord je dokonca 3000 ľudí, ktorí prišli v sobotu 28. decembra," upozornila Maťašovská.

Tatranský ľadový dóm otvorili netradičným sobášom v druhej polovici decembra, následne bol miestom rôznych koncertov. Už túto stredu, v prvý deň roku 2014, bude ľadová bazilika miestom koncertu zboru Adoremus, ktorý sa venuje sakrálnej hudbe. "Zoskupenie je známe u nás doma, ale aj v zahraničí. Aj tento koncert bude prístupný zdarma. Početná skupina spevákov odspieva v tento deň hneď tri zhruba polhodinové koncerty. Prvý so začiatkom o 16. hodine a následne o 17. a 18. hodine," zdôraznila Maťašovská.