Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória

Práve teraz

Bez zásahu štátu či hlavného mesta nedôjde k zvráteniu situácie,
v ktorej sa bratislavský Devín nachádza, a jeho dlh bude ďalšie desaťročia len narastať. Pripomína to starostka Devína Jana Jakubkovič.

Výrobca kompresorov a kondenzačných jednotiek na Spiši v súčasnosti
finalizuje nábor približne 80 nových zamestnancov. Dôvodom je podľa riaditeľa spoločnosti Embraco Slovakia Tomáša Kandru zvýšený dopyt po výrobkoch z prvých mesiacov tohto roka.

Geriatrické syndrómy nie vždy priamo ohrozujú život pacienta, výrazne
však ovplyvňujú kvalitu jeho života a často je ich následkom pokles jeho nezávislosti. Minimalizovať riziká ich vzniku je takmer nemožné. Upozornila riaditeľka nemocnice v Bánovciach nad Bebravou.

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb boli vo februári 2023
medzimesačne vyššie o 1,1 %. Nepretržitý rast cien od januára 2021 sa v posledných mesiacoch spomalil a vo februári 2023 dosiahla inflácia opätovne hladinu doterajšieho maxima na úrovni 15,4 %

Úvod

Francúzsko zažíva ďalší deň štrajkov a pouličných protestov v
súvislosti s dôchodkovou reformou, ktorej schvaľovanie v parlamente sa dostáva do záverečnej fázy.

Umelá inteligencia (AI) ľudí nenahradí, skôr im pomôže.
S jej pomocou totiž môžu vzniknúť pracovné pozície. Informovala o tom manažérka komunikácie a vzťahov s verejnosťou pracovného portálu Kariéra.sk Katarína Tešla.

Dopravné zápchy v Londýne boli vlani najhoršie na svete, hoci počas
špičky je automobilová doprava komplikovaná v každom veľkomeste. Vyplýva to z každoročnej správy výrobcu satelitnej navigácie "TomTom Traffic Index 2022", informuje TASR.

Ceny ropy vzrástli, pretože ich predchádzajúci strmý pokles prilákal
obchodníkov na výhodné nákupy. Aj optimizmus týkajúci sa čínskeho dopytu, po silných ekonomických údajoch z ázijskej krajiny, podporil ceny komodity.

Britský minister obrany Ben Wallace vyzval Moskvu, aby rešpektovala
pravidlá pohybu v medzinárodnom vzdušnom priestore. Reagoval tak na utorkový incident s dronom v Čiernom mori, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

Navrhované zmeny ruského zákona by umožnili odobrať štátne
občianstvo za vlastizradu alebo diskreditáciu vojenskej operácie na Ukrajine, informovali v stredu ruské médiá. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Význam a odkaz Sviečkovej manifestácie pripomína výstava v budove
Európskeho parlamentu v Štrasburgu. V utorok ju otvorili europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) a predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jerguš Sivoš. Informuje o tom spravodajca TASR.

Bývalá ekvádorská ministerka María de los Angeles Duarteová,
odsúdená vo svojej vlasti za korupciu, utiekla po viac ako dvoch rokoch strávených na argentínskom veľvyslanectve v Quite do Venezuely, uviedlo argentínske ministerstvo zahraničných vecí.

V dôsledku výbuchu bomby nastraženej v aute zomrel ukrajinský
predstaviteľ, o ktorom sa predpokladá, že spolupracoval s ruskou armádou. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy televízie Sky News.

Za lekársku starostlivosť, ktorú bývalému českému prezidentovi
Milošovi Zemanovi poskytovala spoločnosť Senior Home Group, zaplatil Hrad od novembra 2021 do marca tohto roku vyše 2,8 milióna korún (118.000 eur).

Zrážka ruskej stíhačky s americkým dronom nad Čiernym morom
pravdepodobne spôsobila na ruskom stroji určité poškodenie, uviedol brigádny generál amerických vzdušných síl a hovorca Pentagónu Pat Ryder. Citoval ho portál britského denníka The Guardian.

Maturanti budú písať externý test a slohovú prácu z vybraného
cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Najviac maturantov si vybralo anglický jazyk, z ktorého bude počas stredy maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti takmer 35.800 žiakov.

Moskva vníma incident súvisiaci so zrážkou amerického vojenského
dronu a ruskej stíhačky nad Čiernym morom ako provokáciu. Vyhlásil to ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov s tým, že Moskva nechce konfrontáciu.

O darovaní stíhačiek Mig-29 Ukrajine by mohla rokovať vláda na svojom
dnešnom zasadnutí. V utorok (14. 3.) to naznačil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť vzali
na mimoriadnom rokovaní na vedomie informácie v súvislosti s možnosťou poskytnúť Ukrajine stíhačky Mig-29.