Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena

Práve teraz

Tunel Bôrik na diaľnici D1 pod Tatrami v noci na nedeľu 19. marca
mimoriadne uzatvoria. Informovalo o tom mesto Svit s tým, že dôvodom je údržba tunela a vyčistenie kanalizácie. Uzávera potrvá niekoľko hodín.

Basketbalisti Indiany Pacers vyhrali v noci na piatok v zápase
zámorskej NBA nad Milwaukee Bucks 139:123. Triumf nad lídrom Východnej konferencie aj celej súťaže bol pre hostí dôležitý v boji o predkolo play off.

Celoštátny štrajk ochromil vo štvrtok do veľkej miery dopravu v Grécku
a už druhý deň po sebe odstavil aj mnohé verejné služby. Odborári 24-hodinový štrajk vyhlásili po februárovej tragickej zrážke vlakov s 57 obeťami na životoch.

Na 326 mŕtvych stúpol vo štvrtok počet obetí tropickej cyklóny Freddy
v Malawi. Cyklóna zasiahla v priebehu uplynulého týždňa juh tejto africkej krajiny. Presunula sa tam z Mozambiku, kde si vyžiadala prinajmenšom 63 životov.

Dovedna 217 ľudí zadržala francúzska polícia počas demonštrácie,
ktorá sa konala vo štvrtok večer v centre Paríža proti dôchodkovej reforme presadzovanej prezidentom Emmanuelom Macronom.

Úvod

Hokejisti Tampy Bay vyhrali v noci na piatok v zápase zámorskej NHL
na ľade New Jersey 4:3 po predĺžení a nájazdoch. Domácim nepomohol k plnému bodovému zisku ani gól slovenského útočníka Tomáša Tatara. Jeho krajan Erik Černák si za hostí pripísal jednu asistenciu.

Maturitný týždeň uzavrie v piatok externý test a slohová práca
zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín.

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo potenciálny
predaj najnovšej verzie rakiet AGM-114R2 Hellfire a súvisiaceho vybavenia Poľsku za odhadovanú cenu 150 miliónov dolárov, oznámil vo štvrtok Pentagón.

Dobrovoľníci si za svoju nezištnú pomoc prevzali už po 14. raz
ocenenie Srdce na dlani. Spomedzi 69 nominácií bola počas štvrtkového slávnostného večera udelená cena v deviatich kategóriách.

O zákone o krajinnom plánovaní so mnou nikto nerokoval, tvrdí
predseda Národnej rady SR a Sme rodina Boris Kollár. Nechce podporovať zákon napriek svojim výhradám len preto, že je v pláne obnovy.

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v marci, vyhrala by strana
Smer-SSD so ziskom 17,6 percenta hlasov. Nasleduje Hlas-SD so 16,1 percenta a Progresívne Slovensko (PS) s 15,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane.

Rok po invázii Ruska na Ukrajinu podporuje väčšina obyvateľov
Švajčiarska užšie vzťahy so Severoatlantickou alianciou. V krajine známej vojenskou neutralitou prevládol tento názor po prvý raz, vyplýva z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnila švajčiarska vláda.

Futbalisti Slovana Bratislava nepostúpili do štvrťfinále
Európskej konferenčnej ligy. V osemfinálovej odvete podľahli na Tehelnom poli FC Bazilej po rozstrele z 11 m 1:4, zápas sa po riadnom hracom čase a po predĺžení skončil nerozhodne 2:2.

Spojené štáty nevyhľadávajú konflikt s Ruskom a nechcú vyhrotenie
vzájomných vzťahov, vyhlásil hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

Videozáznam incidentu medzi ruskou stíhačkou a americkým
prieskumným dronom nad Čiernym morom podľa vlády USA neobjasňuje, či ruská strana konala úmyselne. Uviedol to hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Futbalista Julian Alvarez predĺžil zmluvu
s Manchestrom City do roku 2028. Argentínsky útočník strelil vo svojej prvej sezóne v Premier League desať gólov.

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych
záležitostí SR Ingrid Brocková prijala na pôde rezortu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v SR Myroslava Kastrana.

Rozhodnutie Poľska stať sa prvou krajinou, ktorá pošle Ukrajine
stíhačky MiG-29, nemení rozhodnutie Spojených štátov neposlať svoje stíhacie lietadlá Kyjevu, oznámil Biely dom.

Poslanci NR SR sa v závere tretieho rokovacieho dňa 88. schôdze
venovali novele školského zákona. Poslanci z klubu OĽANO chcú docieliť, aby boli pre základné školy povinne stanovené tri vyučovacie hodiny telesnej výchovy a pre stredné školy dve hodiny.

Poslanci nevyužili príležitosť zaviesť komplexnú reformu krajinného
plánovania, ktorá by pomohla pripraviť SR na negatívne dosahy klimatickej zmeny a zároveň by zachovala jej prirodzený ráz. V reakcii na neschválenie návrhu to uviedol Ján Budaj.