Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila

Práve teraz

Slovenský film Piargy získal od svojho uvedenia vlani v septembri
56 ocenení, zaujal poroty na festivaloch v Bruseli, Paríži, Londýne, Ríme, Macedónsku, Bulharsku, Indii, New Yorku, Miláne, Hollywoode, Amsterdame či vo Florencii.

Nový projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa bude
volať Demokrati. Oznámil to na tlačovej konferencii. Heger bude jej lídrom. Strana má byť založená na slušnosti, odbornosti i konštruktívnom dialógu a pokračovaní reforiem.

Poľskej ekonomike sa darí prekvapujúco dobre aj napriek negatívnym
dosahom pandémie ochorenia COVID-19 a vojny na Ukrajine. Vyhlásil to v utorok prezident poľského zväzu podnikateľov a zamestnávateľov Cezary Kazmierczak.

Bratislavská polícia po preverení informácií šíriacich sa na
sociálnych sieťach skonštatovala, že v súvislosti s bielou dodávkou bez EČV nedošlo v Bratislave k pokusom o únos. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré TASR poskytol bratislavský krajský hovorca Szeiff.

Na Slovensko pricestoval holandský kráľovský pár.
Trojdňová oficiálna návšteva kráľa Viliama Alexandra a kráľovnej Maximy sa začala dopoludnia ceremoniálom v Prezidentskom paláci, kde ich privítala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Úvod

Strana Smer-SD podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenia
na komentátorov Mariána Leška, Michala Havrana a Tomáša Hudáka. Ich výroky na adresu strany považujú za krivé obvinenia. Na tlačovej konferencii to uviedol člen predsedníctva Smeru-SD Igor Melicher.

Finančné prostriedky z plánu obnovy na rekonštrukciu či výstavbu
potrebujú aj nemocnice v regiónoch. Treba zamedziť diskriminácii pacientov, ktorí sú v nich hospitalizovaní. Upozornila na to Asociácia na ochranu práv pacienta (AOPP).

Slovenská strelkyňa Danka Barteková suverénne postúpila na pretekoch
Svetového pohára v Katare do finále skeetu. Na strelnici trafila všetkých 125 terčov a prekonala tak svetový rekord v kvalifikácii tejto disciplíny.

Bývalý príslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján K.,
ktorý čelí obžalobe pre korupciu či vynášanie informácií z prostredia polície, sa necíti byť vinný. Ide podľa neho o pomstu jeho bývalých kolegov.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné
pojednávanie v prípade obžalovaného bývalého príslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána K. Súd koná voči nemu ako proti ušlému.

Investície na Slovensku vlani vzrástli o 6,3 % na 25,1 miliardy eur.
Tvorba hrubého fixného kapitálu z toho tvorila objem 21,8 miliardy eur pri medziročnom náraste v stálych cenách o 6,5 %, ale do úrovne roka 2019 chýbalo 4,8 %.

Každá tretia slovenská domácnosť v súčasnosti pociťuje napätie vo
svojom rodinnom rozpočte. Takmer každý tretí Slovák nemá finančnú rezervu a ani si ju netvorí. Vyplýva to z prieskumu 365.bank.

Laureátom Krištáľového krídla 2022 v kategórii publicistika a
literatúra je Milan Kolcun, glosátor, spisovateľ a legendárny turistický sprievodca Košíc.

Posledný týždeň jarných prázdnin, ktorými lyžiarska sezóna na
Slovensku vrcholí, je v prevádzke, vďaka chladnému počasiu, naďalej min. 80 zimných areálov. Vo víkendovom režime je Skicentrum Drozdovo.

Viac ako 250 protestov je naplánovaných vo Francúzsku proti vládnemu
návrhu dôchodkovej reformy. Zapojenie sa do štrajku avizovalo viacero sektorov služieb vrátane zamestnancov železníc, letísk, učiteľov či smetiarov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Ukrajina, ktorá už dlhšie žiada spojencov o viac ťažkých zbraní,
požiadala Spojené štáty o kontroverznú kazetovú muníciu. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News a tlačová agentúra Reuters, na ktoré sa odvoláva TASR.

Rezort vnútra SR zásadne nesúhlasí s akýmkoľvek presunom policajtov
do Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Počítalo sa s tým v rámci Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská.

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang vyzval na riešenie
konfliktu na Ukrajine prostredníctvom mierových rokovaní. Možné dodávky zbraní z Číny do Ruska zároveň prirovnal k predaju amerických zbraní Taiwanu.

V Španielsku odsúdili na viacročné tresty odňatia slobody muža a ženu,
ktorí z hotelovej reštaurácie odcudzili 45 fliaš vína v hodnote 1,6 milióna eur. Polícia čin páru označila za "dôkladne naplánovanú" krádež, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.