Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava Fajky a svet predstaví históriu tabaku a fajčenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zaujímavosťou sú fajky vyrobené z kukuričnej palice, ktorých výroba dodnes pretrvala na plantážach v Amerike.

Nitra 12. septembra (TASR) - Fajčiarsky kútik Sherlocka Holmesa, zbierku fajok vyrobených z rôznych materiálov a fajčiarske potreby predstaví výstava Fajky a svet, ktorá bude 14. septembra otvorená v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre. Ako informovala PR manažérka múzea Ľubica Packová–Zahradárová, výstava vytvorená v spolupráci s Múzeom Vysočiny Třebíč je sprievodným podujatím Majstrovstiev Európy v pomalom fajčení fajok.

„Predstaví históriu tabaku od jeho objavenia u amerických Indiánov, cez dovezenie rastliny na európsky kontinent, až po fajčenie fajkového tabaku v pánskych kluboch. Ukáže však najmä vývoj samotnej fajky, ktorá v priebehu stáročí menila svoju podobu z hľadiska tvaru a použitého materiálu od remeselného výrobku až po umelecké dielo vysokej zberateľskej hodnoty,“ uviedla Packová–Zahradárová.

Okrem rozsiahlej zbierky hlinených fajok budú na výstave prezentované aj fajky z porcelánu s rôznymi ručne maľovanými motívmi, fajky z morskej peny, dreva a briaru, ktoré je najrozšírenejším materiálom používaným na ich výrobu. „Zaujímavosťou sú fajky vyrobené z kukuričnej palice, ktorých výroba dodnes pretrvala na plantážach v Amerike. Výstavu budú dopĺňať fajčiarske potreby, ako bol napríklad fajčiarsky nôž, ktorý sa používal na údržbu fajok, vrecúška a balíčky na tabak a nebude chýbať ani fajčiarsky stolík. Výstava potrvá do 24. októbra,“ dodala Packová–Zahradárová.