Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Nitriansky kraj

Úroda obilnín v okolí Vyšného nad Hronom bude menšia než minulý rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príčinou je podľa roľníkov menšie množstvo zrážok.

Vyšné nad Hronom 6. júna (TASR) - Úroda obilnín v okolí obce Vyšné nad Hronom v okrese Levice nedosiahne tento rok úroveň, aká bola v roku 2016. Ako pre TASR uviedol samostatne hospodáriaci roľník Július Nagy z danej obce, môže za to menšie množstvo zrážok.

Podľa Nagya, ktorý v rámci rodinnej firmy pracuje od roku 1995, bol aj tohtoročný začiatok jari teplý. "Vlaňajšia úroda bola dobrá, tento rok však prší menej. Podľa mňa nedosiahneme vlaňajšie úrody. Venujeme sa pestovaniu pšenice ozimnej, pšenice jarnej, jačmeňu jarného, repky ozimnej, slnečnice a kukurice na zrno," informoval roľník.

Nagy sa po skončení Strednej poľnohospodárskej školy nevedel zamestnať vo vyštudovanom odbore, pretože sa v tom čase rozpadávali družstvá. "Rozhodol som sa ísť po svojom. V súčasnosti mám s kolegom jednu spoločnosť, v rámci ktorej máme spoločne nakúpené stroje. Tie viac-menej aj sami používame, pracujeme s nimi, ale nimi aj poskytujeme služby. Máme dva traktory, rozmetadlo umelého hnojiva, cambridge valce SMS a z väčších strojov kombajn, sejačku a podmietač. Zamestnávam jedného človeka, no počas žatvy vypomáhajú rodičia a kamaráti," doplnil.