Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO:Hubárska sezóna na hornej Nitre pokračuje, rastie stále viac húb

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš

Znalec húb a amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze to vysvetľuje priaznivým počasím už od začiatku roka.

Prievidza 9. septembra (TASR) – Na letné mesiace nezvyčajne bohatá hubárska sezóna na Hornej Nitre pokračuje aj v týchto dňoch. Rastie stále viac druhov húb, aj takých, ktoré sa po iné roky tak často neobjavujú, alebo väčšinou rastú až na jeseň. Hubári si môžu naplniť košíky, aj keď je menej hríbov dubových, či smrekových, alebo sčervavejú.

Znalec húb a amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze to vysvetľuje priaznivým počasím už od začiatku roka. Mierna zima umožnila dobre sa rozrásť podhubiu, ktoré v ďalších mesiacoch pri dostatku vlahy a tepla vo veľkej miere produkujú plodnice. Popri suchohríboch žltomäsových, či plstnatých, malým prekvapením je už pomerne značný výskyt suchohríbov hnedých, ktoré v týchto oblastiach najviac rastú okolo polovice jesene. Objavujú sa aj už, tiež skôr jesenné, muchotrávky červené. Sú síce jedovaté, ale kvôli svojmu krásnemu krikľavo červenému a bielo bodkovanému klobúku si zaslúžia obdiv všetkých návštevníkov lesa.



Veľká úroda v minulých mesiacoch bola v bučinách Strážovských vrchov aj málo zbieranej huby lievika trúbkovitého. Rástli v bučinách na veľkých plochách. Hubári, ktorí si túto hubu obľúbili tvrdia, že sa ich dalo nazbierať na desiatky kilogramov. Objavili sa aj menej vídané kozáky dubové, alebo žltopórové. „Veľmi chutnou, aromatickou hubou je tiež kučierka veľká, ktorá rastie pod ihličnanmi, najmä borovicami. Jedna rozkonárená plodnica môže mať priemer aj 40 centimetrov. Vhodná je najmä do polievok, ale vynikajúco sa suší a je aj výbornou súčasťou na prášok pomletých húb, takzvanej hubovej vegety,“ upozorňuje Hložanský. Podľa neho hubári v lese obchádzajú aj lupeňovité huby sliziaky mazľavé. Niektorých odrádza ich slizký klobúk, ktorý sa však dá veľmi dobre olúpať. Chutia lepšie ako masliaky.

„Ak sa bude aj na jeseň, tak ako doteraz, striedať daždivé a slnečné počasie, hubárska sezóna môže úspešne pokračovať až do konca jesene,“ predpokladá skúsený znalec húb.