Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Oráči na malotraktoroch si zmerali sily, neodradil ich ani dážď

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Majitelia a vodiči malotraktorov mali na zoranie súťažného pozemku dve hodiny, museli pritom dodržiavať predpísané pravidlá.

Nové Sady 17. septembra (TASR) – Ani daždivé počasie dnes neodradilo oráčov od účasti na štarte súťaže Novosadská brázda, ktorú po prvý raz organizuje aj s partnermi obec Nové Sady (okres Nitra). Ako uviedla starostka Silvia Halvoníková, cieľom súťaže v orbe dvojnápravovými malotraktormi domácej a továrenskej výroby je podpora tradície maloroľníctva a domácich hospodárstiev v regióne.

Oráči súťažia pod odborným dohľadom garanta podujatia a hlavného rozhodcu Jozefa Ďuďáka z Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre, ktorý je zároveň členom Slovenskej spoločnosti pre orbu s dlhoročnými skúsenosťami v organizovaní takýchto súťaží. Majitelia a vodiči malotraktorov majú na zoranie súťažného pozemku dve hodiny, musia pritom dodržiavať predpísané pravidlá. "Dážď nám síce narobil problémy, ale súťaž regulárne prebieha už od dopoludnia,“ povedala Halvoníková.

Súčasťou podujatia je aj bohatý sprievodný program, v rámci ktorého vystúpia hudobné skupiny DUO Rytmus, Karpatské chrbáty, Smola a hrušky a ďalší hostia. Pripravená je aj súťaž v kotúľaní pneumatík, beseda pre deti s Braňom Jobusom a tiež stánky s občerstvením. Otvorená bude aj expozícia v miestnom kaštieli, kde je inštalovaná výstava Milana Jeřábka s názvom Spomienky na Zambiu.