Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj podporí dotáciami obnovu kultúrnych pamiatok

Časť benediktínskeho kláštorného komplexu na nitrianskom Zobore. Foto: Henrich Mišovič

Nitriansky samosprávny kraj vyhlásil výzvu, na základe ktorej sa môžu právnické i fyzické osoby uchádzať o peniaze na záchranu kultúrnych pamiatok.

Nitra 12. augusta (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyhlásil výzvu, na základe ktorej sa môžu právnické i fyzické osoby uchádzať o peniaze na záchranu kultúrnych pamiatok. Nenávratný finančný príspevok z programu Zachráňme kultúrne pamiatky NSK pre rok 2017 môžu žiadať iba organizácie, ktoré majú sídlo na území NSK a nemajú voči vyššiemu územnému celku žiadne nevyrovnané záväzky.

Maximálna výška dotácie na jeden projekt je 3320 eur, pričom žiadateľ musí na obnovu pamiatky poskytnúť vlastné zdroje minimálne do výšky 50 percent predpokladaných nákladov. “Prednostne budú riešené žiadosti o poskytnutie dotácie na národné kultúrne pamiatky, ktoré sú v havarijnom stave,” uvádza sa vo výzve. Pamiatka, na ktorej obnovu bude v roku 2017 poskytnutý príspevok, sa musí nachádzať na území Nitrianskeho kraja, musí byť evidovaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR a je, alebo bude spoločensky vhodne využívaná. Jej obnova musí byť v súlade s pamiatkovým zákonom. Ako upozornil NSK, žiadosti je možné podávať najneskôr do 15. októbra 2016.

V tomto roku podporil kraj z programu Zachráňme kultúrne pamiatky NSK celkovo 27 projektov. Väčšina dotácií šla na opravu sakrálnych pamiatok. Sú medzi nimi kostoly, sochy svätcov i kamaldulský Kláštor svätého Jozefa na Zobore v Nitre. Ďalšie projekty podporené v tomto roku boli zamerané na obnovu kaštieľov i hradov. Dotácie získali aj žiadatelia, ktorí opravovali vodné mlyny v Kolárove a v Horši, veternú studňu v Trávnici, ľudový dom v Šalove, strážnu vežu v Nitre, či rôzne pamätné miesta. Najvyššiu dotáciu v hodnote 3000 eur sa v roku 2016 podarilo získať projektom na obnovu Hrušovského hradu a na konzerváciu ruín Zoborského kláštora.