Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Na Slovensku vznikne možno ďalší národný park

Na ilustračné foto Podunajsko. Foto: TASR - Vladimír Benko

NP Podunajsko by sa mal zaberať plochu asi 25.0000 hektárov na území Trnavského, Nitrianskeho i Bratislavského kraja, pričom v poslednom menovanom by to malo byť vyše 8000 hektárov.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Viac ako 30-ročná myšlienka Národného parku Podunajsko (NP Podunajsko) sa dnes môže priblížiť realite. Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na rokovaní zastupiteľstva kraja rozhodnú o tom, či podporia iniciatívu za vyhlásenie nového národného parku.

Národný park by sa mal rozprestierať na ploche približne 25.0000 hektárov na území Trnavského, Nitrianskeho i Bratislavského kraja, pričom v poslednom menovanom by mal zaberať územie s rozlohou viac ako 8000 hektárov. Patriť by mali doň lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj.

Cieľom vyhlásenia NP je ochrániť vzácne biotopy pôvodných porastov lužných lesov i ohrozené druhy živočíchov a zachovať všetky funkcie dotknutého územia, vrátane rekreačnej.

Medzi bodmi dnešného programu zastupiteľstva BSK je takisto návrh na prenájom pozemkov pre Národnú diaľničnú spoločnosť v súvislosti s výstavbou diaľnice D4. Poslanci kraja sa taktiež budú zaoberať aktualizáciou návrhu Regionálnej stratégie výchovy a  vzdelávania v stredných školách v Bratislavskom kraji.

Rokovanie sa začína dnes o 9.00 h v sále Úradu Bratislavského samosprávneho kraja na Sabinovskej ulici v Bratislave.