Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Na nádvorí Migazziovského paláca sa uskutočnia dožinky

Dožinkové tradície, na snímke príprava slivkového koláča. Foto: TASR/Roman Hanc

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku.

Zlaté Moravce 5. augusta (TASR) - Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesní, vôňa makových periek a šúľancov sa bude šíriť 5. augusta na 3. ročníku Dožinkových slávností v Zlatých Moravciach. Na nádvorí Migazziovského kaštieľa si návštevníci pripomenú tradičné ukončenie žatevných prác, ktorého súčasťou bude symbolické odovzdanie žatevného venca.



"Uplietli ho členovia Speváckeho súboru Kolovrátok, ktorý sa spoločne s občianskym združením Babička zo Zlatých Moraviec postará aj o kultúrny program," informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Podujatie zorganizovala jeho pobočka, Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina. V posledných desaťročiach došlo k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv.