Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Nitriansky kraj

A.KISKA: V Leviciach sú problémy s parkovaním a štátnou nemocnicou

Prezident SR Andrej Kiska (tretí sprava) navštívil 8. júna 2017 mesto Levice. Druhý zľava primátor mesta Levice Štefan Mišák. Foto: FOTO TASR - Andrej Budai

S predstaviteľmi samosprávy prezident diskutoval nielen o aktuálnych problémoch mesta a o celospoločenských problémoch, ale aj o dobrej úrovni zamestnanosti.

Levice 8. júna (TASR) - Najväčšími problémami mesta Levice je nedostatok parkovacích miest, absencia stredných odborných učilíšť a zlý stav miestnej štátnej nemocnice. Na dnešnom stretnutí s vedením mesta Levice to povedal prezident SR Andrej Kiska.

S predstaviteľmi samosprávy prezident diskutoval nielen o aktuálnych problémoch mesta a o celospoločenských problémoch, ale aj o dobrej úrovni zamestnanosti. "Som rád, že je Levický okres veľmi úspešný. Ešte v roku 2003 tu bola 24-percentná nezamestnanosť, v súčasnosti je nezamestnanosť na úrovni sedem percent. V miestnom priemyselnom parku je zamestnaných vyše 3000 ľudí, pričom park je z pohľadu výroby veľmi diverzifikovaný. Primátor mesta mi vysvetľoval mravčiu prácu, aká sa vykonala pre získavanie jednotlivých investorov. Takisto ako si vedenie mesta dávalo záležať na tom, aby tu nebola iba jedna veľká fabrika, na ktorej by bolo celé mesto závislé," povedal Kiska.

Jedným z najväčších problémov, ktoré mesto trápi, je otázka parkovania. "Veľa miest na Slovensku na túto tému zabúda aj pri čerpaní eurofondov. Boli časy, kedy sa na dva byty počítalo jedno parkovacie miesto. V súčasnosti sú to na jeden byt dve parkovacie miesta, no nestačí to," poznamenal prezident.

Diskutovalo sa aj o problémoch zdravotníctva. Miestna štátna nemocnica s poliklinikou nie je v dobrom stave a potrebovala by vysoké investície. "Ako vo viacerých iných nemocniciach, tie najziskovejšie oblasti sa sprivatizovali. Samotná nemocnica sa však potáca vo finančných problémoch. V meste sa nachádza súkromná klinika, ktorá ma podstatne vyššie limity na diagnostiku, napríklad na CT-čka. V štátnej nemocnici teda človek nemôže dostať vyšetrenie, ale paradoxne ho v súkromnej dostane," dodala hlava štátu.

Na stretnutí sa venovali aj problému regionálneho školstva. "Absentujú takzvané "učňovky", ktoré voľakedy tvorili základ pracovnej sily pre dnešok. Duálne vzdelávanie sa rozbieha, no jeho efekt je zatiaľ dosť malý," ukončil Kiska.

V rámci dnešnej návštevy Levíc Kiska zavíta aj do strednej odbornej školy pedagogickej, kde sa stretne s pedagógmi, zúčastní sa diskusie so študentmi a zároveň prijme Csillu Andruska, ktorá získala ocenenie Zlatý Amos ako Naj učiteľ národnostných menšín.