Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

V okrese Zvolen sa v minulom týždni počet respiračných ochorení zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkovo lekári hlásili 795 akútnych respiračných ochorení.

Trnava 16. apríla (TASR) - V okrese Zvolen sa v 15. týždni tohto roka zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o osem percent. Ochorenia hlásilo 64 percent lekárov pre deti a dorast a 60 percent lekárov pre dospelých. O epidemickej situácii informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na svojej oficiálnej webstránke.

Celkovo lekári hlásili 795 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v 15. kalendárnom týždni tohto roka 62. "Je to 7,8 percenta z počtu všetkých ARO," objasňuje RÚVZ. Priebeh ochorení bol komplikovaný u desiatich ľudí. Komplikovali ich zápaly dutín, stredného ucha a pľúc. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces neprerušili. V minulom kalendárnom týždni neevidujú vo Zvolenskom okrese prípad ochorenia COVID-19.

V okrese Detva sa v 15. týždni zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení o takmer päť percent. Ochorenia hlásilo 40 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov pre dospelých. Celkovo hlásili 238 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobných ochorení bolo v 15. kalendárnom týždni tohto roka šesť. Podľa RÚVZ bol priebeh ochorení komplikovaný u piatich ľudí. Komplikovali ich zápaly dutín, pľúc a ucha. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v okrese neprerušili. Prípad ochorenia COVID-19 neevidovali.

V Trnavskom kraji sa ARO pohybovali na úrovni predchádzajúceho týždňa



Na úrovni predchádzajúceho týždňa sa v Trnavskom kraji pohyboval v týždni od 8. apríla počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO). Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave má v štatistike 4997 prípadov ARO, z toho 708 chrípke podobných ochorení. Informoval o tom riaditeľ RÚVZ Tomáš Hauko.

Počet pacientov s chrípkou klesol pritom o 18,9 %. Najvyššia chorobnosť na ARO bola zaevidovaná v okrese Dunajská Streda a vo vekovej skupine detí do päť rokov. Z celkového počtu ARO bol u 4,5 % ochorení hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom stredného ucha. Stupeň intenzity chrípky v Trnavskom kraji je na úrovni sporadického výskytu. V 15. kalendárnom týždni neboli v regióne z dôvodu ARO uzatvorené žiadne kolektívy.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Banskobystrickom kraji mierne stúpla


Banská Bystrica 16. apríla (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) uplynulý týždeň stúpla zhruba o tri percentá. Chrípka a jej podobné ochorenia oproti 14. kalendárnemu týždňu mierne poklesli. Na webe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici o tom informovala regionálna hygienička Zora Kľocová Adamčáková.

RÚVZ eviduje spolu 4994 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1493,52 na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Najvyššiu zaznamenal v okrese Brezno, najnižšiu v okrese Krupina. Z toho bolo chrípke podobných 428 ochorení, čo je chorobnosť 128 na 100.000 ľudí, najviac v okrese Rimavská Sobota. Najčastejšie boli choré najmenšie deti do piatich rokov.