Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 25. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti žiadalo od Najvyššieho súdu iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém. Nechcelo sprístupniť celú databázu ani konkrétne spisy. Skonštatoval to šéf rezortu Boris Susko. Avizuje, že v snahe bude pokračovať, keďže okolo prideľovania spisov existujú podľa neho pochybnosti.

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD).
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - O novele zákona o Fonde na podporu umenia sa má hlasovať už v utorok 30. apríla. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady na základe návrhu šéfa kultúrneho výboru Romana Michelka. Novela hovorí o tom, že o poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia by mala po novom rozhodovať rada fondu s prihliadnutím na stanovisko odbornej komisie.



Bratislava - Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti, teda aj poplatky za poskytnutie konkrétneho termínu u lekára. Návrh novely zákona k tejto problematike predložili do Národnej rady.



Bratislava - Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Rozhodujúca bude noc na zajtra, keďže meteorológovia vydali výstrahu pred mrazmi.



Bratislava - Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť.



Bratislava - Slovensko malo koncom marca spolu 2008 verejných nabíjacích bodov pre elektromobily v 807 lokalitách. Medziročne počet nabíjacích bodov vzrástol o 27 % a počet lokalít o 23 %.



Minsk/Vilnius - Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.



Varšava - Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. Podľa prokuratúry nadväzoval kontakty s príslušníkmi poľských ozbrojených síl a využíval ich v prospech ruských tajných služieb.



Kyjev — Od havárie v atómovej elektrárni v Černobyle uplynie zajtra 38 rokov. Elektráreň patrila v tom čase medzi najväčšie na svete.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v Európskej únie a jej členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. Za uznesenie zahlasovalo 429 poslancov, 27 bolo proti a 48 sa zdržalo hlasovania.



Praha - Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. Uviedla to česká polícia.

Na snímke sídlo Rektorátu Univerzity Karlovej (UK) na Ovocnom trhu, pri ktorom vzniklo pietne miesto po tragickej streľbe na Filozofickej fakulte (FF) UK.
Foto: TASR- Barbora Vizváryová


Moskva Súd v Rusku odsúdil muža zo Sibíri na desať rokov väzenia za vlastizradu, keďže sa údajne plánoval pripojiť sa k skupinám Rusov bojujúcich na strane Ukrajiny, ktoré uskutočnili niekoľko vpádov do Ruska.



Štokholm - Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Bude to prvý konkrétny krok od marcového vstupu tejto škandinávskej krajiny do NATO.



Espoo - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov prehrali v úvodnom zápase majstrovstiev sveta vo Fínsku s USA 0:9. Obhajcovia titulu mali duel od úvodu pod kontrolou a v každej tretine strelili po tri góly.



Banská Bystrica – Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková sa po vyše ročnej pauze vráti do súťažného kolotoča. Od marca 2023 pauzovala z dôvodu materských povinností, po narodení dcérky však už začala trénovať.

Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Foto: TASR - Martin Baumann


Liberec - Slovenský hokejový reprezentant Michal Ivan bude naďalej pôsobiť v českom extraligovom tíme HC Bílí Tygři Liberec. Klub si uplatnil opciu a s 24-ročným obrancom predĺžil zmluvu do 30. apríla 2025.

Na snímke Michal Ivan na prvom tréningu po štarte prvého týždňa prípravy na svetový šampionát MS 2024 a počas dvoch prípravných zápasov so Švajčiarskom v Humennom 8. apríla 2024.
Foto: TASR Roman Hanc