Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Saída zvolili za prezidenta Tuniska, získal 72,71 percenta hlasov

Tuniský konzervatívny akademik Kajs Saíd reční pred novinármi a svojimi stúpencami v Tunise 13. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Politickému outsiderovi dalo svoj hlas 2,7 milióna voličov. Za jeho súpera, mediálneho magnáta Nabíla Karawího, hlasovalo milión voličov.

Tunis 15. októbra (TASR) - Jednoznačným víťazom prezidentských volieb v Tunisku sa stal konzervatívny akademik Kajs Saíd, ktorý získal v nedeľnom druhom kole 72,71 percenta hlasov. V pondelok večer to oznámila volebná komisia tejto severoafrickej krajiny.

Politickému outsiderovi Saídovi dalo svoj hlas 2,7 milióna voličov. Za jeho súpera, mediálneho magnáta Nabíla Karawího, hlasovalo milión voličov, dodala komisia.

Išlo o druhé prezidentské voľby v Tunisku od roku 2014. Odzrkadľovali posun, ku ktorému došlo na tamojšej politickej scéne po roku 2011, v ktorom povstanie v rámci arabskej jari zvrhlo autokratický režim, napísala tlačová agentúra AFP.

Saíd, 61-ročný expert na ústavné právo, s prísnym a strohým vystupovaním, si vyslúžil prezývku Robocop. Víťazstvo mu priniesli hlasy mladých voličov, ktorých zlákal na svoj program proti establišmentu. Za Saída hlasovalo približne 90 percent voličov vo veku 18-25 rokov a 49,2 percenta voličov nad 60 rokov, odhadol prieskumný inštitút Sigma.

Tuniský zákon umožňuje odvolať sa proti výsledkom volieb do dvoch týždňov - predtým, ako prezident koncom mesiaca zloží slávnostnú prísahu.

Volebná komisia ISIE uviedla, že účasť voličov bola 55 percent, teda trochu nižšia v porovnaní s prvotným údajom 58 percent, oznámeným v nedeľu po skončení druhého kola prezidentských volieb. Komisia však zároveň poznamenala, že účasť bola vyššia než v prvom kole 15. septembra.

Saíd postavil predvolebnú kampaň na hodnotách revolúcie z roku 2011 a na odmietaní skorumpovaných a Západ kopírujúcich elít. V kampani sa zasadzoval aj za zásadnú decentralizáciu moci.

Druhé slobodné prezidentské voľby od revolúcie z roku 2011 sa v Tunisku konali po smrti prezidenta Bádžího Káida Sabsího, ktorý skonal v júli vo veku 92 rokov.