Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Novou spolkovou ministerkou obrany bude Krampová-Karrenbauerová

Na archívnej snímke Annegret Krampová-Karrenbauerová. Foto: TASR/AP

Krampová-Karrenbauerová vo funkcii nahradí Ursulu von der Leyenovú, ktorú poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok zvolili za predsedníčku Európskej komisie (EK).

Berlín 16. júla (TASR) - Novou nemeckou ministerkou obrany sa stane predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Krampová-Karrenbauerová vo funkcii nahradí Ursulu von der Leyenovú, ktorú poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok zvolili za predsedníčku Európskej komisie (EK). Von der Leyenová v pondelok oznámila, že bez ohľadu na výsledok hlasovania v EP v stredu z funkcie nemeckej ministerky obrany odstúpi.

Krampová-Karrenbauerová pochádza z katolíckej rodiny. Narodila sa 9. augusta 1962. V rokoch 1984 – 1990 študovala právo a politológiu na Trevírskej univerzite a neskôr na Sárskej univerzite.

V rokoch 2000 - 2004 bola ministerkou vnútra v sárskej vláde premiéra Petra Müllera. V máji 2011 ho práve ona vystriedala vo funkcii predsedu sárskej CDU a 10. augusta 2011 po ňom prevzala aj post premiérky tejto spolkovej krajiny.

Vo februári 2018 ju Angela Merkelová navrhla na post generálnej tajomníčky CDU. Na sneme ju podporilo 98,87 percenta delegátov.