Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Hladiny riek v Rusku v niektorých oblastiach naďalej rýchlo stúpajú

Na snímke z videa ruskí záchranári evakuujú miestnu obyvateľku zo zaplavenej oblasti po pretrhnutí hrádze v ruskom meste Orsk 6. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

Moskva 16. apríla (TASR) - Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov. TASR informuje na základe agentúry Reuters.

Obyvateľov 65-tisícového mesta Išim v Ťumenskej oblasti úrady v utorok skoro ráno vyzvali na urýchlenú evakuáciu pre kritické zvýšenie hladiny vody v rovnomennej rieke, ktorá preteká mestom.

Rieka Tobol v ruskej Kurganskej oblasti pri hraniciach s Kazachstanom zaplavila rozsiahle územie vrátane stoviek domov.Očakáva sa "veľmi zložitá" situácia, keďže hladina rieky môže na niektorých miestach stúpnuť až na 11 metrov. To je takmer dvojnásobok hraničnej hodnoty, uviedol gubernátor Kurganskej oblasti Vadim Šumkov. V meste Kurgan, administratívnom centre regiónu, výpadok elektrickej energie postihol približne 1500 obyvateľov.

V ruských regiónoch v oblasti pohoria Ural a v susednom Kazachstane sú jarné záplavy po topení snehu pravidelným javom, ale tento rok sú oveľa ničivejšie, pretože situáciu zhoršili výdatné dažde.

V Rusku bolo doteraz zaplavených približne 40.000 domov, informovala štátna tlačová agentúra TASS citovaná agentúrou AFP. Médiá dodávajú, že obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.