Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia

Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v marci nečakane vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa spresnených údajov sa index dôvery amerických spotrebiteľov v marci zvýšil na 79,4 bodu z februárových 76,9 bodu.

Ann Arbor 28. marca (TASR) - Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v marci 2024 nečakane vzrástla. A na najvyššiu úroveň za takmer tri roky, čiastočne vďaka rastúcemu presvedčeniu, že inflácia bude ďalej klesať. Ukázali to vo štvrtok spresnené výsledky prieskumu University of Michigan. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa spresnených údajov sa index dôvery amerických spotrebiteľov v marci zvýšil na 79,4 bodu z februárových 76,9 bodu. Dosiahol pritom najväčšiu hodnota od júla 2021, hoci predbežný odhad signalizoval, že index v marci mierne klesne na 76,5 bodu.

V marci sa zlepšili aj hodnotenia čiastkového indexu súčasných podmienok na 82,5 zo 79,4 bodu a tiež ekonomického výhľadu na 77,4 zo 74,6 bodu.

Ročné inflačné očakávania pritom v marci klesli na 2,9 % z 3 % vo februári. Dosiahli tak najnižšiu úroveň od decembra 2020.

Päťročné inflačné očakávania sa po revízii znížili na 2,8 % z 2,9 % vo februári, zatiaľ čo rýchly odhad signalizoval, že zostanú nezmenené na úrovni 2,9 % už štvrtý mesiac po sebe.