Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

V Ríme otvorili výstavu o M. R. Štefánikovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Výstava fotografií Zdenka Dzurjanina, ktorej kurátorom je Pavol Demeš, zobrazuje sochy a busty venované M.R. Štefánikovi.

Rím 17. júna (TASR) - V slovenskom kultúrnom inštitúte v Ríme otvorili v pondelok pri príležitosti 100. výročia smrti generála Milana Rastislava Štefánika dvojvýstavu "Štefánik, človek legenda" a "Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze".

Na autorskej výstave Michala Kšiňana s názvom Štefánik - Človek, legenda si návštevníci môžu pozrieť okrem fotografií i artefakty zo Štefánikovho života.

Výstava fotografií Zdenka Dzurjanina, ktorej kurátorom je Pavol Demeš, zobrazuje sochy a busty venované M.R. Štefánikovi.

"Celý deň (17.6.) je venovaný Štefánikovi a štefánikovskej tradícii v Taliansku," uviedol veľvyslanec SR v Taliansku Ján Šoth.

Pri príležitosti osláv súvisiacich so "štefánikovským" výročím sa na cintoríne Verano v Ríme konal i spomienkový akt kladenia venca k hrobu veliteľa a pilota Giotta Mancinelliho-Scottiho, ktorý zahynul spolu s M.R. Štefánikom.

Členovia delegácie Klubu generálov SR a Spoločnosti M.R. Štefánika položili vence aj v Bazilike Panny Márie, všetkých anjelov a mučeníkov (Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri), ako aj k hrobom talianskeho maršala Armanda Diaza a bývalého talianskeho premiéra Vittoria Emanuela Orlanda.

Nasledoval slávnostný akt položenia venca k replike tabule venovanej M.R. Štefánikovi.

Deň osláv ukončí koncertné vystúpenie slovenských interpretov Jordany Pavlovičovej a Eugena Procháca.

Výstava potrvá do 20. septembra 2019, uvádza sa na webovej stránke Slovenského inštitútu v Ríme.