Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

15. septembra uvedie RTVS premiéru SANCTA MARIA

Foto: Slovenský spevácky zbor ADOREMUS

Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie uvedie RTVS premiéru SANCTA MARIA.

Bratislava 13. septembra (OTS) - Slovenský spevácky zbor ADOREMUS má dlhoročnú spoluprácu s RTVS pre ktorú realizoval celý rad duchovno-umeleckých televíznych programov ako napríklad vianočné, pôstne, veľkonočné, mariánske či cyrilo-metodské spevy a spevy na počesť pápeža.

V týchto dňoch pripravil ADOREMUS v spolupráci s agentúrou VŠEHOMÍR v réžii Miroslava Bartoša hudobnú program SANCTA MARIA, ktorý premiérovo uvedie RTVS na sviatok Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra 2019 na Dvojke o 13:05.

V podaní umeleckých telies ADOREMUS a WARCHALOVCI zaznejú v úprave Dušana Billa pre zbor, sólo a orchester so sólistom Miroslavom DVORSKÝM obľúbené piesne Mária ochrana, Na stokrát buď pozdravená, Tie šaštínske zvony, Ó jak sa sladko spieva, Ó, Mária matka naša, Ó Mária bolestivá, Kráľovná nebies a Sancta Maria.

V relácii sa sprítomnia aj viaceré sakrálne umelecké artefakty z prostredia významných mariánskych pútnických svätýň na Slovensku: zo Šaštína, Marianky, Trnavy, Nitry, Starých Hôr, Levoče, z Gaboltova, ale aj z Hory Butkov nad Ladcami. Obohatením budú aj diela zo zbierok SNG, expozície vo Zvolenskom zámku.

Mariánske piesne, výtvarné umelecké stvárnenie Božej Matky, či iné umelecko-historické a architektonické sakrálne pamiatky aj dnes obdivuhodným a rozmanitým spôsobom upriamujú na fakt, že už naši predkovia od nepamäte vzývali Máriu ako svoju Ochrankyňu, Pomocnicu či Orodovnicu. Úcta k Preblahoslavenej bola známa aj u Starých Slovákov na Veľkej Morave a podobne aj Uhorské kráľovstvo sa nazývalo Regnum Marianum – Mariánske kráľovstvo. Dnes nenájdeme vo svete krajinu, ktorá by vzhľadom na veľkosť svojho územia počtom prekonala živé mariánske pútnické miesta, kostoly či kaplnky zasvätené Panne Márii, ako práve na Slovensku (až 1762).

Zábery SANCTA MARIA uvádzajú televízneho diváka aj do súčasnosti. Na požehnané miesto, kam Slováci radi putujú – na Skalné oratóriom Božieho milosrdenstva na horu Butkov nad Ladcami. Tu sa nachádza aj najväčšia socha Matky Božej v strednej Európe. Toto nové duchovné centrum je v dnešných časoch živým a dojímavým svedectvom zbožnosti slovenského národa, ale aj pestovania mariánskeho kultu.



Jozef Vrábel
scenárista a producent