Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel velikán sci-fi literatúry Ray Bradbury

Ray Bradbury Foto: TASR/AP

Autor slávnych diel ako Marťanská kronika alebo 451 stupňov Fahrenheita zomrel v noci nadnes v Kalifornii vo veku 91 rokov.

Los Angeles 6. júna (TASR) - Velikán americkej sci-fi literatúry Ray Bradbury už nie je medzi živými. Autor slávnych diel ako Marťanská kronika alebo 451 stupňov Fahrenheita zomrel v noci nadnes v Kalifornii vo veku 91 rokov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na umelcovu dcéru Alexandru.

Rodák z Waikeganu v štáte Illinois začínal ako vydavateľ vlastného periodika a autorsky debutoval ešte pred druhou svetovou vojnou. Jeho spomínané najznámejšie práce pochádzajú z 50. rokov minulého storočia.

Autor, medzi ktorého blízkych priateľov patril aj slávny filmový herec Christopher Lee, sa spolupodieľal na scenároch množstva filmových a televíznych produkcií.

Ray Bradbury získal veľký počet významných ocenení, napríklad O'Henryho cenu, Cenu Benjamina Franklina, World Fantasy Award za celoživotné dielo či Cenu Brama Stokera za celoživotné dielo. Pred piatimi rokmi sa dočkal ocenenia za celoživotné dielo aj v rámci odovzdávania Pulitzerovych cien.

Ray Bradbury
Foto: TASR/AP
Od roku 2002 má Ray Bradbury, ktorý napísal napríklad scenár pre filmovú adaptáciu Melvillovho románu Biela veľryba (Moby Dick) v réžii Johna Hustona s Gregorym Peckom v hlavnej úlohe, aj vlastnú hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy (Walk of Fame).

Filmové adaptácie jeho diel nakrútili slávni režiséri, napríklad Francois Truffaut, Michael Anderson alebo Peter Hyams.

Aj v pokročilom veku sa angažoval za zachovanie verejných knižníc.

Ray Bradbury používal nezriedka pseudonymy - napríklad viaceré z jeho scenárov vznikli pod menami William Elliott a Douglas Spaulding. Používal však i ďalšie pseudonymy: Edward Banks, D.R. Banat, Leonard Douglas, Leonard Spaulding a Brett Sterling.

Z jeho v roku 1947 uzavretého manželstva s Marguerite McClure, ktorá zomrela v roku 2003, sa narodili štyri dcéry.