Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Výstava M. Rötlingovej odhaľuje vplyv sociálnych médií na vzťahy

Na snímke výtvarníčka Martina Rötlingová pózuje počas inštalácie výstavy Oceán neistoty s ostrovmi prísľubov, ktorú otvorí 25. apríla 2024 v trenčianskom kreatívnom centre FOR MAAT. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Autorku podľa vlastných slov inšpirovala osobná skúsenosť, keď po dlhšom období zostala sama.

Trenčín 25. apríla (TASR) - Skúmanie vplyvu sociálnych médií na medziľudské vzťahy ponúkne výstava Martiny Rötlingovej Oceán neistoty s ostrovmi prísľubov v trenčianskom kreatívnom centre For maat. Vernisáž je na programe vo štvrtok o 19.00 h, výstava potrvá do 15. mája. TASR o tom informovala kurátorka výstavy Nikoleta Bukovská.

"V rámci aktuálnej výstavy Martina Rötlingová programovo nadväzuje na predošlý výstavný projekt Great Expectations (Station Gallery, 2022) a opätovne sa púšťa do skúmania vplyvu sociálnych médií na medziľudské vzťahy. Cez reflexiu telesnosti a ženskej subjektivity tematizuje premeny na poli intimity, sexuality a milostných vzťahov v súčasnom predigitalizovanom svete," uviedla Bukovská.

Autorku podľa vlastných slov inšpirovala osobná skúsenosť, keď po dlhšom období zostala sama. "Zistila som, že spôsob, akým sa dnes ľudia zoznamujú, je úplne iný, aký bol, keď som bola mladšia. Ma to aj šokovalo, aj fascinovalo a začala som túto problematiku riešiť aj vo svojom výtvarnom programe," priblížila Rötlingová.
Na snímke výtvarníčka Martina Rötlingová pripravuje centrálnu inštaláciu výstavy Oceán neistoty s ostrovmi prísľubov, ktorú otvorí 25. apríla 2024 v trenčianskom kreatívnom centre FOR MAAT.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Martina Rötlingová (1987) sa vo svojej tvorbe venuje prevažne figurálnej maľbe. Kriticky analyzuje ženské prežívanie vo vzťahu k digitálnym médiám. Študovala na Akadémii umení v Banskej Bystrici na fakulte výtvarného umenia. Má za sebou niekoľko samostatných a skupinových výstav a svoju tvorbu prezentuje i v zahraničí. V súčasnosti žije a pracuje v Antverpách.

Rötlingová nadväzuje na dlhú tradíciu ženského aktu, zasadzuje ho však do ženskej skúsenosti. Preberá absolútnu moc nad vlastným telom a sebaprezentáciu berie do vlastných rúk. Ženský akt sa v jej podaní stáva nástrojom osobnostného oslobodenia a mužského zneistenia. Výstavu odporúčajú pre divákov od 15 rokov.