Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V bratislavskom Satelite sú ikony storočného českého dizajnu

Snímka z vernisáže výstavy Príbeh českého dizajnu od kubizmu po 21. storočie v galérii Satelit v Bratislave 6. februára 2019. Foto: TASR Dano Veselský

Medzi vystavenými dielami nechýba klasika českého dizajnu stolička Ton, bicykel Favorit z 50. rokov alebo slávna kolekcia karáf a pohárov Adolfa Maturu ocenená zlatou medailou na milánskom trienále.

Bratislava 7. februára (TASR) – Príbeh českého dizajnu od kubizmu po 21. storočie je reprezentatívna výstava v bratislavskej galérii Satelit. Jej svetová premiéra sa uskutočnila v talianskom Českom centre na jar 2018 v rámci Milano Design Week.

"Expozíciu vlani pripravili české centrá pri príležitosti stého výročia založenia Československa. Bratislava je jej ôsma zastávka. Bola už vo Francúzsku i Číne, kde český dizajn je v inom povedomí ako na Slovensku. Tu ľudia veľa veci poznajú z detstva i z bežného života," uviedla pre TASR riaditeľka Českého centra v Bratislave Vilma Anýžová.

Podľa nej je to dobrá výstava, má úspech vo svete a patrí medzi najlepšie projekty českých centier. Obsahuje kolekciu ikon českého dizajnu - predmetov, ktoré jasne preukázali svoju nadčasovú kvalitu aj tým, že sa stále alebo znovu vyrábajú. Český dizajn má dlhodobú tradíciu a je založený na kvalitnej umelecko-remeselnej práci, kutilstve a kvalitnom tradičnom materiáli.

Medzi vystavenými dielami nechýba klasika českého dizajnu stolička Ton, bicykel Favorit z 50. rokov alebo slávna kolekcia karáf a pohárov Adolfa Maturu ocenená zlatou medailou na milánskom trienále (1960). Nechýbajú hračky, poháre a iné výrobky do domácnosti zo skla aj keramiky, časti nábytku, botasky, zápalky, vreckový nožík rybička, verzatilky a iné obyčajné drobné predmety každodenného života.

Kurátorkou výstavy je Iva Knoblochová z Umeleckopriemyselného múzea v Prahe, ktorá je aj autorkou 700-stranovej publikácie Design v českých zemích 1900 - 2000. Kniha približuje vývoj dizajnu na českom území, zoznamuje s pestrou sieťou tvorivých ľudí, spolkov, výrobných subjektov a ďalších inštitúcií, ktoré sa dizajnom zapodievali a dodnes sa mu venujú. Umožňuje nazrieť do ich osudov prostredníctvom predmetov, ktoré tvoria kultúrnu a civilizačnú pamäť aj identitu. Výber z knihy je brožúra na výstave so stručnou storočnou históriou českého dizajnu.

"Výstava vhodne dopĺňa v tejto budove našu expozíciu 100 rokov dizajnu/Slovensko 1918 – 2018, ktorú sme vlani otvorili k stému výročiu vzniku Československa a 25. výročiu Slovenskej republiky. Česká je inšpiratívnejšia, pretože obsahuje veľa predmetov vyrábaných aj v súčasnosti. My máme na Slovensku taký iba jeden exponát. Naopak, máme veľa veci z bakelitu, ktorého 110. výročie objavenia si dnes pripomíname. Česká výstava nemá nič z tohto materiálu," na jej stredajšej (6. 2.) vernisáži konštatoval vedúci Slovenského múzea dizajnu Maroš Schmidt.

Česká expozícia potrvá do 27. marca. V rámci jej finisáže, 26. marca o 18. hodine, sa uskutoční voľne prístupná prednáška Ivy Knoblochovej. Z Bratislavy pôjde výstava do Nemecka a ďalších krajín.