Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovak Press Photo 2019 pozná víťazov. Ocenenie opäť patrí aj TASR

8. ročník súťaže Slovak Press Photo 3. októbra 2019 v Bratislave. Na snímke fotograf Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) a vedúci obrazovej redakcie TASR Michal Svítok po zisku 1. miesta v kategórii šport za samostatnú fotografiu s názvom Posledná?. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ocenené fotografie si môžu záujemcovia pozrieť na výstave Slovak Press Photo 2019 v Dome umenia - Kunsthalle Bratislava. Verejnosti je prístupná od 4. do 28. októbra.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Bratislavský Primaciálny palác bol vo štvrtok večer miestom vyhlásenia výsledkov 8. ročníka Slovak Press Photo. Grand Prix súťaže získal Jozef Jakubčo z Denníka Sme za sériu fotografií Noc s prezidentkou. Laureát s ňou zvíťazil aj v kategórii aktualita. Prvé miesto v tejto kategórii získal za samostatnú fotografiu Kočner Tomáš Benedikovič z Denníka N. Titul mladý talent roka dostal Timotej Janko. Grant Bratislavy, ktorý udeľuje primátor hlavného mesta, získala fotografka Katarína Lišková s projektom Nové Nivy.

V kategórii šport patrí prvé miesto Jurajovi Sedlákovi za sériu fotografií 5 dní. Fotoreportér Tlačovej agentúry Slovenskej Republiky Michal Svítok získal opäť prvenstvo za samostatnú fotografiu. Po minuloročnom úspechu záberu hokejového rozhodcu kontrolujúceho situáciu v netradičnej polohe, si tento rok prvenstvo odniesol za fotografiu s názvom Posledná?. "Pôvodne som to prihlasoval ako sériu fotografií, kde bola zachytená rozlúčka Nasti Kuzminovej, ktorá bola otázna. Nasťa sa po tých pretekoch síce lúčila, ale stále nebolo jasné, či svoju kariéru ukončí. Zaujímavým paradoxom je, že akurát v stredu (2. 10.) oznámila svoju definitívnu bodku," povedal pre TASR vedúci jej obrazovej redakcie Michal Svítok. "Ocenenie ma teší, je to aj zadosťučinenie pre mňa, že som zachytil Nastine posledné preteky, posledné minúty na trati a následnú emotívnu oslavu alebo rozlúčku s jej kariérou, ktorá bola tiež zahalená rúškom tajomstva. Len som si počas pretekov všimol, že mala na puške špeciálny nápis - je čas povedať biatlonu zbohom," prezradil k záberom, ktoré vznikli v marci na Svetovom pohári v nórskom Holmenkollene. "Pre mňa je to veľké zadosťučinenie aj kvôli Nasti, pre to, aký bola športovec a človek," podčiarkol Svítok, ktorého potešili aj ďalšie nominácie Slovak Press Photo 2019 pre obrazovú redakciu TASR, konkrétne pre jeho kolegu, fotoreportéra Martina Baumanna.

8. ročník súťaže Slovak Press Photo 3. októbra 2019 v Bratislave. Na snímke fotograf Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) a vedúci obrazovej redakcie TASR Michal Svítok (tretí sprava) po zisku 1. miesta v kategórii šport za samostatnú fotografiu s názvom Posledná?.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V kategórii reportáž uspel András Á. Cséfalvay (Parameter.sk) so sériou fotografií Vivien. V skupine každodenný život získal prvé miesto Ondrej Čechvala za fotografiu Ľudia z hôr, Alexandrovi Rehorovskému udelila porota prvé miesto za sériu Správa o stave mojej duše. V kategórii portrét uspela Šimona Müllerová s fotografiou Dievča, 15 rokov, po najlepšom koncerte svojho života. Za sériu Common People patrí prvá pozícia Sone Maletz.

Michal Babinčák získal prvé miesto v kategórii svet umenia a kultúry s fotografiou Vogue. So sériou Mágia Pohody uspel Boris Németh (.týždeň). V kategórii príroda a životné prostredie udelila porota prvé miesto Tomášovi Benedikovičovi so snímkou Mariupol počas ruskej blokády Azovského mora, Vanda Mesiariková získala prvenstvo za sériu Sídlisko s výhľadom.

V medzinárodnej kategórii študenti a mladí fotografi do 26 rokov zvíťazila Alexandra Chudá so samostatnou fotografiou Fashion Live. Za sériu Niekde uprostred ničoho získala prvé miesto Zuzana Jakabová. V medzinárodnej kategórii dlhodobý dokument patrí prvenstvo fotografovi Petrovi Dobišovi za sériu Periféria. V novej medzinárodnej kategórii fotografia vytvorená mobilným telefónom získal prvé miesto Róbert Kotrus s fotografiou Posledná dávka, zo sériou Nová šanca (Domov sv. Márie Magdalény v Jiřetíne pod Jedlovou) uspela česká fotografka Jana Hunterová.

Ocenené fotografie si môžu záujemcovia pozrieť na výstave Slovak Press Photo 2019 v Dome umenia - Kunsthalle Bratislava. Verejnosti je prístupná od 4. do 28. októbra.