Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Audiovizuálny fond bude naďalej viesť M. Šmatlák

Na archívnej snímke riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šmatlák je riaditeľom AvF od vzniku verejnoprávneho fondu v roku 2009, v súčasnosti začína plynúť jeho tretí päťročný mandát.

Bratislava 2. mája (TASR) – Riaditeľom Audiovizuálneho fondu (AvF) ostáva na ďalších päť rokov doterajší šéf verejnoprávnej podpornej inštitúcie Martin Šmatlák. Rozhodla o tom Rada AvF po vypočutí kandidátov na riaditeľa AvF, ktorí sa prihlásili do výberového konania. "Híring sa uskutočnil v utorok (30. 4.)," informoval o tom TASR manažér komunikácie AvF Andrej Obuch.

Do výberového konania na pozíciu riaditeľa AvF vyhláseného v januári 2019 v súvislosti s končiacim sa funkčným obdobím sa okrem Šmatláka prihlásil aj Branislav Slyško v minulosti pôsobiaci okrem kultúrnej sféry i na úrade vlády či v Zastúpení Európskej komisie v SR, od roku 2013 tlačový tajomník na Rektoráte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Šmatlák je riaditeľom AvF od vzniku verejnoprávneho fondu v roku 2009, v súčasnosti začína plynúť jeho tretí päťročný mandát. V 90. rokoch bol riaditeľom Slovenského filmového ústavu (SFÚ), pôsobil i v Slovenskej televízii či na Ministerstve kultúry (MK) SR, kde v rokoch 2001 a 2002 zastával funkciu generálneho riaditeľa sekcie médií a audiovízie. Ako filmový kritik je autorom stoviek článkov - filmových recenzií, rozhovorov aj odborných štúdií o slovenskej kinematografii, je tiež vysokoškolským profesorom, v súčasnosti je členom Správnej rady Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave a členom Akademického senátu Filmovej a televíznej fakulty (FTF) VŠMU.

Riaditeľ AvF je výkonným orgánom fondu, ktorý ako verejnoprávna inštitúcia na podporu a rozvoj audiovizuálnej kultúry a priemyslu pôsobí v SR od januára 2009. Riaditeľ riadi jeho činnosť a koná v jeho mene v rozsahu poverenia radou a rozhoduje o všetkých veciach v pôsobnosti fondu, ktoré nie sú podľa zákona vyhradené do výlučnej pôsobnosti rady alebo dozornej komisie.