Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

RTVS bude od soboty predstavovať najvýznamnejšie sakrálne pamiatky

Na snímke budova RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR - Michal Svítok

Božie domy s Vandalom sú súčasťou turisticko-cestovateľského bloku, ktorý premiérovo uvádza Dvojka vždy v sobotu predpoludním s  reprízou v nedeľu ráno.

Bratislava 3. mája (TASR) – Významné sakrálne pamiatky, ktoré nie sú medzi verejnosťou známe, predstaví na svojich obrazovkách Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Pokračuje tak v dokumentárnej sérii Božie domy s Vandalom. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová. V prvej časti navštívi moderátor a hudobník Štefan "Vandal" Chrappa napríklad Šamorín, Diakovce, Hamuliakovo či Malú Maču. Dvanásťdielna séria odštartuje v sobotu (4. 5.) na Dvojke.

"Pre mňa osobne bolo natáčanie oboch sérií niečo ako splnený sen," uviedol moderátor relácie Chrappa, ktorého podľa vlastných slov fascinujú opustené kostoly uprostred lúk. "Človek sa pýta, ako sa tam vzali. Keď potom pátrate, zisťujete, že kedysi pri nich bola osada, ktorú spustošili Turci či Tatári a život sa na tie miesta už nikdy nevrátil. Zostal iba kostol," doplnil.

V druhej sérii dokumentárneho cyklu budú môcť diváci prostredníctvom RTVS navštíviť mnoho miest, medzi nimi napríklad aj Banskú Štiavnicu, Pukanec, Spišské Vlachy či Ochtinú, uviedla Turnerová. "Všetkých pozývam nielen sledovať dokumenty v televízii, ale vybrať sa fyzicky na tie miesta. Každý jeden človek si niečo odnesie," myslí si Chrappa.

Božie domy s Vandalom sú súčasťou turisticko-cestovateľského bloku, ktorý premiérovo uvádza Dvojka vždy v sobotu predpoludním s  reprízou v nedeľu ráno. Popri pôvodných dokumentárnych sériach ho tvoria magazíny Televíkend, Extrémne v horách a relácia Cyklopotulky, resp. Bežkopotulky.