Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Projekt Icebreaking vyvrcholil premiérou inscenácie Circus Caravana

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Okrem Poliakov a Slovákov sa na projekte zúčastňuje české divadlo Krvik Totr a maďarská skupina nového cirkusu Firebirds.

Bratislava 7. mája (TASR) - Divadelníkov z krajín V4 spojil projekt "Icebreaking" s hlavnou myšlienkou Umenie spája a dokáže prelamovať ľady. Vyvrcholil nedávnou premiérou medzinárodnej pouličnej inscenácie Circus Caravana, ktorú vytvorili slovenskí, českí, poľskí a maďarskí autori ako reakciu na vojnu na Ukrajine, utečeneckú krízu a upadajúcu ochotu domácich pomáhať ukrajinským odídencom. "Premiéra sa konala v Krakove na Námestí Napoleonovej veľkej armády pod slávnym Wawelom," uviedol pre TASR Ján Fakla, riaditeľ Ansámbla nepravidelného divadla, ktoré na projekte participuje za slovenskú stranu.

"Verím v silu divadla ako umenia, ktoré spája," komentoval projekt poľský režisér Jerzy Zoň z Teatra KTO, ktoré je jeho partnerom za poľskú stranu. Okrem Poliakov a Slovákov sa na projekte zúčastňuje české divadlo Krvik Totr a maďarská skupina nového cirkusu Firebirds.

Umelci sa počas štyroch rezidencií stretávali a pripravovali predstavenie Circus Caravana. Podľa tvorcov ide o hudobno-pouličnú šou, ktorá bez slov približuje osudy cirkusantov utekajúcich pred vojnou. "Pozreli si ju domáci obyvatelia i domestikovaní odídenci. Smiali sa, ale zostali tiež dojatí osudmi cirkusovej rodiny, ktorá je hlavným hrdinom inscenácie," dodáva Fakla.

Inscenácii podľa neho predchádzala výskumná cesta umelcov, počas ktorej spoznávali osudy ukrajinských utečencov vo všetkých štyroch krajinách. "Je to teda síce fikcia, ale založená na veľmi reálnych skutočnostiach. Téma cirkusu tiež nie je náhodná, tvorcov inšpiroval osud principála Ilyu Borsuka z Dnipra, ktorý musel vymeniť umenie za humanitárnu pomoc na bojovej línii," vysvetľuje Fakla. Dodáva, že po prvej premiére sa v Teatr KTO uskutočnila aj premiéra krátkeho dokumentárneho filmu Šéf cirkusu o jeho principálovi Borsukovi z Ukrajiny.

"Hlavný príbeh našej inscenácie je teda o tom, že ľudia, keď stratia domov, ho hľadajú kdekoľvek na svete a sú ochotní sa prispôsobiť danej krajine. Musia však nájsť pochopenie u domácich. Ak sa tak nestane, nastávajú zbytočné nedorozumenia a zlé emócie. Na toto chceme poukázať, ale zároveň ľudí zabaviť, preto je v tom aj kus artistického a umeleckého majstrovstva," poznamenáva Fakla.

Po krakovskej premiére, ktorou vyvrcholil projekt Icebreaking - divadlo sociálnej inklúzie miestnych obyvateľov a odídencov z Ukrajiny podporeného Vyšehradským fondom a Európskou úniou v programe Creative Europe, uvidia novú inscenáciu aj dokument obyvatelia všetkých krajín V4. Na Slovensko sa dostane na jeseň. Bude súčasťou Festivalu Amplión - Nový kabaret a pouličné umenie 2024 v Banskej Štiavnici.