Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Mira Fornay začína nakrúcať druhý celovečerný film

Fornay sa filmových fanúšikom prvý raz predstavila psychologickou drámou Líštičky (2009).

Bratislava 7. marca (TASR) - Režisérka Mira Fornay, absolventka pražskej FAMU a londýnskej National Film and TV School, začína dnes nakrúcať svoj druhý celovečerný film s názvom Môj pes Killer. K príbehu o strachu, bratstve a pokrvných putách napísala i scenár. TASR informoval producent Juraj Buzalka.

Fornay sa filmových fanúšikom prvý raz predstavila psychologickou drámou Líštičky (2009), ktorá súťažila v oficiálnej sekcii Critic's Week na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach a úspešne prerazila na viacerých zahraničných festivaloch. Jej druhý dramatický príbeh zo súčasnosti sa odohráva na slovensko-moravskom pohraničí. "V mestách Skalica a Hodonín a v ich okolí sa film tiež bude nakrúcať," doplnil.

Hlavným hrdinom snímky je 18-ročný Marek žijúci v malom meste s otcom alkoholikom. Mladík má jediné autentické citové puto k svojmu psovi. Markov život obráti naruby odhalené tajomstvo jeho matky, ktorá ho pred rokmi opustila a zmizla zo života rodiny. "Marek je síce antihrdina, ale mojím cieľom nie je vytvoriť iba čierno-biely charakter agresívneho nedozretého chlapca. Je to príbeh o očiste, hľadaní identity a rodiny. Je to príbeh o našej viere a ako táto viera spätne ovplyvňuje naše životy," naznačila námet Mira Fornay. Všetky hlavné postavy v jej novom filme, ktorý sa má nakrúcať do 20. apríla, stvárnia neherci vybraní na základe náročných castingov.

Projekt Môj pes Killer prezentovali v oficiálnom výbere Berlinale Co-Production Market 2010, scenár získal v roku 2009 Cenu Tibora Vichtu za najlepší scenár a v roku 2011 bol nominovaný na Krzystof Kieslowski ScripTeast Award v rámci festivalu v Cannes. Finančne ho podporili Audiovizuálny fond, Státni fond pro podporu a rozvoj české kinematografie a Media programme of the European Union.