Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Minister M. Lajčák sa zapíše do kondolenčnej knihy na počesť K.Gotta

Na snímke fotografia zosnulého českého a československého speváka Karla Gotta v budove Českého veľvyslanectva v Bratislave 3. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Karel Gott zomrel krátko pred polnocou v utorok (1. 10.), po boji s akútnou leukémiou.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v pondelok zapíše do kondolenčnej knihy na pamiatku Karla Gotta, ktorá je umiestnená v priestoroch Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

"Lajčák si zápisom do kondolenčnej knihy na pamiatku Karla Gotta uctí pamiatku nedávno zosnulej speváckej legendy a prínos tohto umelca pre kultúru oboch krajín," uviedlo ministerstvo.

Do kondolenčnej knihy sa v pondelok zapíše aj podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS). "Zápisom do kondolenčnej knihy na pamiatku Karla Gotta si uctí pamiatku výnimočného umelca, ktorý bol prínosom pre Českú aj Slovenskú republiku," spresnilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Do kondolenčnej knihy sa vo štvrtok (3. 10.) zapísali aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD). Česká ambasáda sprístupnila kondolenčnú knihu pre verejnosť v piatok (4. 10.) a v pondelok v čase od 9.30 do 11.30 h a od 14.00 do 16.00 h. Veľvyslanec ČR v Bratislave Tomáš Tuhý, ktorý kondolenčný odkaz využil ako prvý, avizoval, že v prípade veľkého záujmu veľvyslanectvo čas pre verejnosť upraví.

Karel Gott zomrel krátko pred polnocou v utorok (1. 10.), po boji s akútnou leukémiou. Verejná rozlúčka so 42-násobným zlatým slávikom bude v piatok (11. 10.) v paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe. Verejnosť sa tam s ním bude môcť rozlúčiť od 8.00 do 22.00 h. Omša pre pozvaných sa uskutoční o deň neskôr v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade. Gotta pochovajú so štátnymi poctami.