Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

M. Maďarič: Menšinová kultúra pri ÚV SR bolo politické rozhodnutie

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pôvodne sa mala táto agenda vrátiť na rezort kultúry, čo oznámil premiér Robert Fico v polovici apríla pri uvedení Maďariča do jeho funkcie.

Bratislava 8. júna (TASR) – Presunúť starostlivosť o podporu kultúry národnostných menšín na úrad vlády bolo politickým rozhodnutím. Pre TASR to v rozhovore uviedol minister kultúry Marek Maďarič v súvislosti so schválenou novelou kompetenčného zákona. Pôvodne sa mala táto agenda vrátiť na rezort kultúry, čo oznámil premiér Robert Fico v polovici apríla pri uvedení Maďariča do jeho funkcie. Minister to vtedy označil za logický krok. "Z vecného hľadiska je na to príslušnejšie ministerstvo kultúry, to platí aj naďalej. S výnimkou posledného obdobia bola podpora kultúry národnostných menšín vždy na ministerstve kultúry. Takže z tohto hľadiska bol návrat logický. Ale muselo sa zohľadniť aj politické hľadisko, a tým bola z našej strany deklarovaná istota, že vytvorenie úradu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny bude naplnené aj reálnymi kompetenciami," vysvetlil s tým, že nakoniec s týmto rozhodnutím súhlasil.

Splnomocnenec by mal mať podobné právomoci ako zaniknutý post podpredsedu vlády pre menšiny. Na úrade vlády by tým pádom zostalo aj prípadné vypracovania zákona o financovaní kultúry národnostných menšín. "Ak by taký zámer bol, ja som ho nemal," dodal.

Nový splnomocnenec má byť známy 13. júna. Pôjde o nominanta Mostu–Híd. Oficiálne nie je potvrdené žiadne meno, najčastejšie sa spomína člen predsedníctva strany László Nagy.

Na základe kompetenčného zákona zatiaľ nevznikne ani Rada vlády pre kultúru, o ktorej hovorili v apríli Maďarič s Ficom. Vládou schválená novela riešila iba vznik Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie. Rada vlády pre kultúru vznikne podľa ministra kultúry v blízkej budúcnosti. "Sme v štádiu príprav jej štatútu a rokovacieho poriadku, ktorý stanoví aj spôsob nominácií na členstvo v rade a frekvenciu zasadnutí, taktiež jej pracovné skupiny na expertnej úrovni. Od jesene by už mohla byť Rada vlády pre kultúru skonštituovaná a začať svoju činnosť," prezradil minister.

Rada vlády pre kultúru má byť platformou, v rámci ktorej bude MK rokovať o otázkach, na ktoré v minulosti chýbala vôľa. Rovnako sa budú predstavitelia kultúry jej prostredníctvom odborne vyjadrovať k rôznym legislatívnym zámerom rezortu. "Chceme to seriózne pripraviť," avizoval Maďarič.