Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kultúrne poukazy už má viac ako 2500 škôl

Po novom budú môcť o využití kultúrnych poukazov rozhodovať školy v spolupráci s rodičmi.

Bratislava 28. februára (TASR) - Viac ako 2500 škôl na Slovensku už má kultúrne poukazy. Ministerstvo kultúry SR v pondelok 27. februára skončilo s ich distribúciou pre slovenské školy. TASR o tom informoval Andrej Piško z rezortu kultúry.

"Je to po prvý raz, keď školy dostali kultúrne poukazy už vo februári, aby ich mohli použiť na vstup do kultúrnych inštitúcií, či na podujatie," uviedol Piško s tým, že zmenami v administratívnom spracovaní v tomto programe ministerstvo docielilo, že sa poukazy dostali k ich prijímateľom skôr. Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa teda ich využitie predĺži o štyri mesiace.

Po novom budú môcť o využití kultúrnych poukazov rozhodovať školy v spolupráci s rodičmi. "A to so zameraním na ich kolektívne alebo individuálne využívanie," vysvetlil Piško.

Kultúrny poukaz je finančný poukaz v hodnote šesť eur, ktorý platí jeden kalendárny rok. Predstavuje osobitný ročný príspevok štátu na konkrétny rok pre žiaka a pedagóga zamestnaného na plný alebo skrátený pracovný úväzok základnej školy alebo strednej školy, ktorý môže využiť na návštevu kultúrnych podujatí a aktivít. Môže ho použiť na uhradenie vstupného, napríklad v divadlách, galériách, múzeách, kultúrnych strediskách alebo na uhradenie iných účastníckych poplatkov a služieb.