Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Kultúrne centrum Cultus uvedie inscenáciu M. Sládka Dubčekova jar

Milan Sládek, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Predstavenie je príbehom o sile jednotlivca, ktorý sa dokáže postaviť zlu, a to aj za cenu straty osobnej slobody alebo spoločenského opovrhnutia.

Bratislava 12. februára (TASR) - Bratislavské kultúrne centrum Cultus v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Ružinov uvedie vo štvrtok (14. 2.) bratislavskú premiéru inscenácie Milana Sládka Dubčekova jar.

Táto inscenácia je autorským titulom svetoznámeho míma Milana Sládka. Cez pohyb, čierne divadlo a vizuálne umenie prináša divákom svedectvo o nebezpečenstve totalitných režimov. Predstavenie je príbehom o sile jednotlivca, ktorý sa dokáže postaviť zlu, a to aj za cenu straty osobnej slobody alebo spoločenského opovrhnutia. Predstavenie je silným vizuálnym a pohybovo-hudobným dielom s použitím najmodernejších technológií v kombinácii s tradičnou pantomímou.

Vznik inscenácie súvisí s 50. výročím kľúčovej spoločensko-politickej a kultúrnej udalosti Československa, s Pražskou jarou. Sládek ako človek sám postihnutý komunistickým režimom vzdáva spoločne s hudobným skladateľom Jozefom Vlkom a ďalšími inscenátormi hold Alexandrovi Dubčekovi, najvýraznejšej osobnosti pražských udalostí roku 1968 a medzinárodne rešpektovanému politikovi.

"Pantomíma na Slovensku nemá svoju stálu scénu, profesor Milan Sládek ako najvýraznejší protagonista tohto žánru dlhodobo pracuje hlavne v zahraničí. Práve bratislavská premiéra bude prvým krokom k  dlhodobej spolupráci pri tvorbe stálej divadelnej platformy. Veríme, že nájdeme podporu aj u štátnych inštitúcii, aby pantomíma mala svoje zaslúžené miesto v slovenskej kultúre," uviedla pre médiá Andrea Kozáková, riaditeľka Cultus Ružinov.