Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jiří Mádl: Alois Švehlík sa pre rolu profesora Rypara narodil

Český herec Jiří Mádl Foto: TASR/Martin Baumann

Do kín prichádza 7. februára nový film Na streche.

Bratislava 9. februára (TASR) - Zažiaril v českých komédiách Snowboarďáci, Rafťáci či Gympl, ale úspešne sa zhostil aj vážnych úloh vo filmoch Eštebák či Colette. Známy český herec Jiří Mádl sa teraz predstavuje po druhý raz ako režisér a scenárista. Od 7. februára je v kinách jeho komediálny film Na streche.

Na scenári začal Mádl pracovať v čase, keď študoval v Spojených štátoch scenáristiku. Príbeh podobný tomu filmovému prežil v New Yorku so spolubývajúcim Kórejčanom, ktorému pomáhal prekonať "životné ťažkosti a dosť neistú budúcnosť". "Stal sa mojou témou a inšpiráciou pre scenár," povedal v rozhovore pre TASR 32-ročný Mádl na margo celovečernej snímky, ktorá je jeho druhým režisérskym počinom po filme Pojedeme k moři (2014).

Režírujúcemu hercovi skomplikovala a oddialila nakrúcanie jeho druhého filmu smrť Jana Třísku, ktorý tesne pred štartom nakrúcania zahynul pri páde z Karlovho mosta. "Stalo sa nám to asi desať hodín pred prvou klapkou, samozrejme, bolo to nepríjemné. V Česku sa to veľa preberalo, ale nakoniec sme sa z toho dostali, trvalo to asi tri mesiace. Zohnali sme iného hlavného predstaviteľa Aloisa Švehlíka a myslím si, že pre tú rolu sa narodil," vyhlásil Mádl, ktorý sa predtým so 79-ročným skúseným hereckým bardom nestretol na pľace ani ako herec.

Mádl ako režisér sa ocitol vo výnimočnej situácii, ktorá nie je bežná vo filmárskej branži. Nestáva sa, že herci umierajú pred nakrúcaním. "Výborné bolo, že všetci herci v tom veku, ktorých by som normálne ako hviezdy nedostal na kamerové skúšky, boli po tom, čo sa stalo, veľmi ochotní a mohol som si vyberať. Alois Švehlík bol ostýchavý, v komunikácii striedmy, ale bol na pľace skvelý. Na kamerovky prišiel dvakrát a myslím si, že tú úlohu veľmi chcel," prezradil režisér a svoj názor aj doložil. "Lojza sa mi potom zveril, že pár mesiacov predtým, si tak sedel doma, on je silno veriaci, a vyslovil prianie, že by chcel ešte jednu veľkú úlohu vo filme, pretože od filmu Františka Vláčila v kinofilme nemal veľkú úlohu. Ako vyslovil želanie, splnilo sa mu to a fakt tej úlohe dal všetko," podčiarkol s úsmevom k postave profesora Rypara.

Druhú hlavnú úlohu v Mádlovom príbehu starnúceho, osamelého muža, ktorého náhodné udalosti spoja s mladým Vietnamcom na úteku, stvárnil neherec Duy Anh Tran. Profesor Rypar poskytne dočasné útočisko unikajúcemu Songovi. Spolužitie a nečakané priateľstvo nekompatibilnej dvojice prináša mnoho tragikomických situácií, ale aj prekvapivých nápadov a riešení. Skúšanie jednotlivých scén pred začiatkom nakrúcania vraj trvalo takmer rok. "Oni na seba navzájom hneď počúvali a ja som s nimi oboma skúšal tak dlho práve preto, aby som presne vedel, čo potrebujú. Navyše, Lojza nie je ani nejaká stará škola, je to celkom moderný herec," dodal režisér.

Okrem ústrednej dvojice sa v trpko-sladkom komediálnom príbehu objaví i hviezdny spevák a herec Vojtech Dyk, ale aj slovenská herečka Mária Bartalos. Hereckú zostavu Mádlovho režijného počinu Na streche dopĺňa pôvodom slovenský herec Adrian Jastraban. Na snímke pracovalo viacero slovenských tvorcov, medzi nimi aj oceňovaný kameraman Martin Žiaran.

Film vznikol v produkcii českej spoločnosti Dawson Films a koprodukcii Českej televízie, Barrandov Studia, slovenského koproducenta Hitchhiker Cinema či RTVS. Do kín ho prináša od 7. februára distribučná spoločnosť Continental film.