Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hluché dni mieria do kín, v premiére ich uvedie Jeden svet

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Príbehy o snoch siedmich nepočujúcich detí z rómskych osád zaznamenával Pekarčík od roku 2012.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet uvedie v piatok v Bratislave premiéru filmu Hluché dni. Nový slovenský poetický poviedkový film nakrútil režisér Pavol Pekarčík.

Štyri poviedky Hluchých dní zobrazujú malého Mariána, ktorý obdivuje Van Damma a túži sa stať rušňovodičom, hoci nikdy nepočul zvuk húkajúcej lokomotívy či pískania koľajníc. Tínedžerka Sandra zas miluje futbal, sníva o kariére futbalistky a najviac zo všetkého by sa rada stretla s Ronaldinhom, traja nepočujúci súrodenci Karmen, Kristián a Roman snívajú o záchode a skutočnej obývačke, ktorú si stavajú na smetisku v diere v zemi. A divák sleduje aj mladých nastávajúcich rodičov Alenu a Reného, ktorí dúfajú, že sa im narodí zdravé počujúce dieťa.

Príbehy o snoch siedmich nepočujúcich detí z rómskych osád zaznamenával Pekarčík od roku 2012. "Hluchonemé deti nájdete v každej z rómskych osád. Vnorením sa do každodennej reality svojich protagonistov som však pochopil, že každé dieťa prežíva okolitú realitu pomocou snívania. Deti rozdávajú radosť. Netreba sa na nich pozerať cez prizmu, že sú iné, stačí len vnímať ich detskosť, hravosť. Nezáleží na tom, či je to dieťa čierne, biele, fialové alebo marťanské, či počuje, alebo nie, či rozpráva, alebo nie," hovorí režisér a k novinke dodáva: "Náš film má priniesť emóciu, že aha, veď tie decká vlastne majú rovnaké sny ako naše deti. A o tom by tento film mal byť: mal by spájať."

Hluché dni sú pre Pekarčíka sólo debutujúcim celovečerným filmom. Nakrúcal ho sedem rokov. "Z každého roku sme filmovali možno desať, pätnásť dní. Všetky rodiny z filmu mám rád, chodím ich navštevovať, riešim ich problémy a ony niekedy riešia tie moje. A deň, ktorý som s nimi trávil, som bral tak, že sa môže aj nemusí niečo nakrútiť," priblížil Pekarčík, ktorý so svojimi protagonistami z rómskych osád Petrová, Špišské Bystré, Kecerovce a Luník IX. aj po dokončení filmu udržuje blízke vzťahy a pomáha im.

Po svetovej premiére na MFF Karlove Vary a slovenskej premiére na festivale Jeden svet (9. - 13. 10.), na ktorom sa uchádza o hlavnú cenu v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva, vstúpia Hluché dni do kinodistribúcie. Snímku prináša do kín od 11. októbra spoločnosť Filmtopia.