Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Cinematik uvedie novú sekciu Cesty slávy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Podľa PR festivalu Petra Konečného výber titulov do sekcie Cesty slávy kládol dôraz na obsahovú zaujímavosť, ale aj filmové spracovanie.

Piešťany 26. augusta (TASR) - Medzinárodný filmový festival Cinematik, ktorý sa bude konať v Piešťanoch od 10. do 15. septembra, uvedie novú filmovú sekciu Cesty slávy. Predstaví v nej desiatku oceňovaných festivalových filmov, ktorých cesty za slávou sa začali v tomto roku. Ďalšiu množinu jedinečných filmových zážitkov prinesie sekcia Nádej.

Podľa PR festivalu Petra Konečného výber titulov do sekcie Cesty slávy kládol dôraz na obsahovú zaujímavosť, ale aj filmové spracovanie. "Otvorí ho snímka Portrét ženy v plameňoch z roku 2019 francúzskej filmárky Céline Sciamma, ktorá získala na festivale v Cannes cenu za najlepší scenár aj ocenenie Queer Palm," uviedol. Víťazom Zlatej palmy v Cannes sa tento rok stala juhokórejská čierna komédia Parazit (2019) režiséra Pon Džun-ha a ani ona nebude v programe Cinematiku chýbať. Diváci si môžu prísť pozrieť aj Cenou za najlepšiu réžiu ocenený film Mladý Ahmed i bratov Jeana-Pierra a Luca Dardennovcov a ďalšie.

Filmy v sekcii Nádej podľa Konečného pokrývajú pestrú paletu žánrov a tém, spája ich schopnosť objavovať svetlo aj na konci tých najtmavších tunelov, divák z nich môže čerpať pozitívnu energiu a optimizmus. Pod hlavičkou sekcie sa predstaví napríklad aj snímka Kam si zmizla režiséra Bernadette Richarda Linklatera s herečkou Cate Blanchett i najnovší film režisérky Agnieszky Holland Mr. Jones či debut rakúskeho dokumentaristu Andreasa Horvatha Lillian, ktorý je originálnym road movie o mladej Ruske, ktorá prešvihla platnosť svojich amerických víz. Zaradená je i ruská existenciálna dráma Kyselina, ktorá vykresľuje pátranie dvadsiatnikov z rozvrátených rodín po zmysle vlastných životov.