Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Cieľom projektu Bábkového divadla na Rázcestí je vyšší záujem o umenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Projekt je určený pre pedagogických pracovníkov a všetkých, ktorí pracujú s deťmi a mládežou.

Banská Bystrica 19. februára (TASR) - Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici spoločne s občianskym združením Pedagóg a Pedagogickou fakultou Univerzity Mateja Bela (PF UMB) organizuje 21. februára v priestoroch divadla prvé stretnutie akreditovaného programu Ateliér Objav(me) divadlo(m)!. Je určený pre pedagogických pracovníkov a všetkých, ktorí pracujú s deťmi a mládežou. TASR o tom v pondelok informovala Ivana Urbanová z BDnR.

"Cieľom akreditovaného projektu je vedome modelovať pozitívny vzťah k umeniu, divadlu, formovať estetickú a kultúrnu gramotnosť budúcich divákov. Formovať poznanie divadla a jeho podstaty, ako aj využitie potenciálu divadla v odbornej školskej a sociálnej praxi. V neposlednom rade stimulovať kreativitu potrebnú pre sebarealizáciu človeka," priblížila Urbanová s tým, že súčasťou vzdelávania je i návšteva vybraných divadelných predstavení.

Projekt je schválený na roky 2023 až 2027. V tomto roku sa uskutočnia dva moduly vzdelávania. Prvý nesie názov Divadlo? Divadlo!, ktorý sa realizuje v mesiacoch február až máj. Druhý sa volá S deťmi do divadla, ten je na programe v septembri až decembri. Garantkami projektu sú za BDnR Iveta Škripková a za PF UMB Zuzana Švecová-Kováčová.

"Dôvodom pre vznik programu bola skutočnosť, že na Slovensku výrazne klesá záujem mladých ľudí o živé umenie. Presun intenzívneho záujmu mladých ľudí predovšetkým o sociálne siete, vytláča na okraj nepopierateľný význam živého umenia a divadla. To sa prejavuje minimálnou úrovňou kultúrnej, estetickej a divadelnej gramotnosti," konštatovala Urbanová. Po absolvovaní každého modulu účastníci získajú odborný certifikát.