Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bratislavskú Kunsthalle otvorí 19. septembra Paradox 90.

Kunsthalle Bratislava je galériou Slovenského centra vizuálnych umení a sídli v Dome umenia na Námestí SNP 12.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Dom umenia/Kunsthalle Bratislava (KHB) otvoria 19. septembra. Ako nezbierkotvorná galéria bude prezentovať najvýznamnejších súčasných domácich aj zahraničných vizuálnych umelcov. "Prvá výstava v upravených priestoroch má názov Paradox 90. - Kurátorské koncepcie v období mečiarizmu (1993-1998) a mapuje významné kurátorské projekty daných rokov," TASR informovala PR manažérka KHB Zuzana Golianová. Podľa nej je výstava koncipovaná ako pocta kurátorom a výtvarníkom, ktorí počas nepriaznivej politickej situácie na Slovensku solitérne reprezentovali trendy súčasného vizuálneho umenia v euro-americkom kontexte.

"Výstava Paradox 90. nadväzuje na výskumné aktivity tímu štyroch kurátorov (Čarný, Garlatyová, Gregor, Putišová-Sikorová), ktorí v roku 2011 pre PGU v Žiline a Dom umenia v Bratislave pripravili výstavu Nulté roky. Prvoradou ambíciou projektu bolo nielen otvoriť kritickú diskusiu o umení tejto dekády, ale predstaviť slovenských umelcov v zahraničí, čo sa podarilo v dvoch renomovaných múzeách v Debrecíne (MODEM) a Berlíne (Freies Museum). Výstava Paradox 90. bude výsledkom práce nového tímu mladých kurátorov," povedal k vzniku výstavného projektu Juraj Čarný, ktorý tvorí spolu s Richardom Gregorom dvojicu generálnych kurátorov úvodnej výstavy v novovzniknutej KHB. Tá potrvá do 1. februára 2015.

"Obdobie mečiarizmu je hanebným obdobím našich politických dejín, no v rámci progresívneho vizuálneho umenia vyvolalo obdivuhodnú rezistenciu, ktorá nepripustila ďalší kultúrny prepad - náš projekt bude poctou jej hlavným aktérom a ich práci," doplnil Richard Gregor k výstave, ktorá reflektuje vybrané kurátorské projekty 90. rokov. Vtedy za nimi stáli napríklad Zuzana Bartošová, Jana Geržová, Petra Hanáková, Josef Hlaváček, Mária Hlavajová, Alexandra Kusá, Radislav Matuštík, Vlasta Čihánková-Noshiro, Zora Rusinová, Katarína Rusnáková, Jiří Šetlík, Jiří Ševčík, Jana Ševčíková, Jiří Valoch a Alena Vrbanová. Dnes na spomínané obdobie reagujú ôsmi kurátori a ponúkajú súčasný pohľad na ich koncepcie. Svojím výberom výstavných prác z 90. rokov okrem Juraja Čarného a Richarda Gregora prispeli Daniela Čarná, Barbora Geržová, Beata Jablonská, Lýdia Pribišová, Mira Sikorová-Putišová a Nina Vrbanová.

Kunsthalle Bratislava je galériou Slovenského centra vizuálnych umení a sídli v Dome umenia na Námestí SNP 12. Organizačne spadá pod Národné osvetové centrum, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo kultúry SR. Okrem hlavných výstavných priestorov pripravuje KHB dramaturgiu aj do ďalších dvoch - LABu a KLUBu. Výstavné projekty budú sprevádzať vzdelávacie aktivity smerom k školám, rodinám s deťmi, seniorom aj dospelým. Vstupné sa v KHB platiť nebude.